Hirdetés

Édes élet - cukor nélkül: Tippek cukorbetegeknek

A cukorbetegség olyan kórság, melyben a vér szőlőcukorszintje rendellenesen magas, a szervezet nem termel kellő mennyiségű inzulint, avagy nem használja azt megfelelő módon. A betegség kezelésének fő célja a vércukorszint normális határértékeken belül tartása. Ehhez adunk néhány kiegészítő ötletet.

cukorbetegség, diéta |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Sütő, Gy.

Rohanó világunkban a hétköznapokon házon kívül kosztolunk. Így az étkezdékben, az éttermekben, a vonaton, a repülőgépen, a hivatalos összejöveteleken nincs lehetőségünk arra, hogy a tányérunkra kerülő harapnivaló összetételét ellenőrizzük. Ráadásul étkezéseink időpontja is kiszámíthatatlan. (Főleg, ha távoli úti cél felé tartunk.) Akinek szigorú a terápiája -, hagyományos inzulinadagolásban, tablettás kezelésben részesül - mindig és minden körülmények között be kell tartania kezelőorvosa utasításait ! Ha ezt teszi, nem adódhatnak nehézségei, nem kerülhet bajba.


Az alkohol és a cukorbetegség

Régebben az alkohol tabunak számított a diabéteszes számára. A közelmúltban megjelent tanulmányok azonban bebizonyították, hogy egy pohár alkohol elfogyasztása étkezéskor nem jelent veszélyt. A túlzott mértékű alkoholfogyasztás azonban a diabéteszesek szervezetében károkat okozhat.

FONTOS! Az alkohol még 12 - 24 órával az elfogyasztása után is befolyásolja a vércukorszintet.

Jó tudni!

  • Az alkohol csökkenti a vércukorszintet
  • A vércukorszint süllyedése nehezen érzékelhető
  • A fogyasztandó alkoholmennyiség előzetes megállapításánál figyelembe kell venni az ital szénhidráttartalmát is

Ideális alkoholmennyiség

Mennyi alkoholt fogyaszthat a cukorbeteg? Senki se feledje Paracelsus egyik találó mondását: „Kismértékben orvosság, nagymértékben méreg.” A mennyiség függ az alkoholtartalomtól, ehhez azonban feltétlenül ismerni kell az elfogyasztandó ital alkoholtartalmát. Ez az adat a palackokon %-ban van feltüntetve, míg az egészségügyi ajánlásokban ugyanezt grammban jegyzik.

Például 1 liter 10%-os rizlingben 100 ml tiszta alkohol van. Annak kiszámításához, hogy hány gramm alkoholt tartalmaz egy 0,75 literes üveg, tudnunk kell, hogy 1 ml alkohol tömege 0,8 g. Ebből az következik, hogy 1 liternyi rizlingborban 100 ml alkohol 8 g-nak felel meg. Egy 0,75 literes üveg borban tehát 60 g alkohol van, egy pohárnyi - 2dl - pedig 16 g alkoholt tartalmaz.

Az egészséges felnőttek számára előírt dózishatárokon belül maradva az alkoholos italoknak az előnyei élvezhetők , ekkor még nem ártalmasak. Ezek a mennyiségek érvényesek a diabéteszesekre is.

Ki mennyit ihat?

  • Nők: 20-30 g alkohol naponta: ez 0,2-0,3 liter bor
  • Férfiak: 30-40 g alkohol naponta: ez 0,4 liter bor

Az alkohol és a vércukor

A mérsékelt mennyiségű alkoholbevitel, különösen étkezéskor, nem fejt ki jelentős hatást a vércukor- és az inzulinszintre. Csak a krónikusan nagy mennyiségű alkohol - minimum 45 g naponta - veszélyezteti a vércukor-anyagcserét.

Jó tudni! Alkohol hatására történő alacsony vércukor kialakulásának alkohol hatására az inzulinterápia során és az inzulinkiválasztást elősegítő gyógyszerek szedésekor van esélye.

Extra tippek cukorbetegeknek

Még szabadságon és étteremben is tartózkodjon a fehér liszttel és cukorral készült péksüteményektől, édességektől! Kérjen magas barna kenyeret és desszertként egyen gyümölcsöt!

A déli országok gyümölcseinek cukortartalma magasabb lehet, az északiaké alacsonyabb - ezt okvetlen kalkulálja be az inzulinadagolásnál!

Vigyen magával szabadságra is L-karnitint, krómot és cinket. Ezek természetes vércukor-szabályozók.

Mivel a cukorbetegek sebei nehezen gyógyulnak, legyen mindig kéznél sebtapasz és fertőtlenítő ill. körömvirágkrém!

Vércukor-szabályozó tea: fehérbabhéj, kecskerutafű, angelika, gyermekláncfű, citormfű, orbáncfű. Azonos arányban keverje össze a felsorolt herbákat, és készítsen belőle forrázatot; napi 2-3 csészényit igyon meg édesítés nélkül!

Utazási tippek

Utazás előtt sajnos sok cukorbeteg túlságosan is aggódik az esetleges komplikációk miatt, és ez rossz hatással van hangulatukra. Holott a szabadságnak - télen-nyáron - az év legszebb időszakának kellene lennie. Ezért:

  • Utazás előtt beszéljen orvosával, és fogadja meg javaslatait!
  • A szokásostól eltérő környezetben, rendhagyó étkezés esetén végezzen gyakrabban vércukorszintmérést!
  • Vigyen magával elegendő inzulint, pent és egyéb inzulinadagoló tartozékokat és tablettákat!
  • A méréshez használatos tesztcsíkok manapság már minden országban kaphatók, de azért jobb, ha ezekből is bekészít néhányat.
  • A szőlőcukor életet menthet, legyen mindig a táskájában!
  • Ha a megszokottnál többet mozog, sportol, vércukorszintje csökkenhet.
  • Az inzulin befecskendezésekor ne tartózkodjon a tűző napon, még síelés közben sem!
  • Repülőutak esetében gondot okozhat az időeltolódás. Nem mindegy, hogy napos hely felé vagy egy napos helytől távolabbra utazik. Az első esetben a nappalok rövidülnek, és az inzulinbevitelt korlátozni kell. A másodiknál a nappalok hosszabbak lesznek, és gyors hatású, nagy mennyiségű inzulinra lesz szüksége.
  • Vigyázzon arra, hogy ne sérüljön meg! Különösen lábait óvja, cukorbetegeknél ugyanis már a hólyagok és a horzsolások is begyulladhatnak.

S. Gy.

cukorbetegség, diéta

2019-11-28 19:58:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop