Hirdetés

Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medicine kutatóinak közleménye a Nature journal Scientific Reports című folyóiratban jelent meg.

GLP-1, inzulintermelés, vércukorszint, cukorbetegség |

InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.


A kutatók sikeresen szintetizálták az emberek és az állatok beleibe kiválasztott glukagon szerű-peptid-1 (GLP-1) nevű hormont, mely serkenti az inzulintermelést. A GLP-1 azonban percek alatt lebomlik az ember szervezetében. A hormon lassabban lebomló változatára lenne szükség a vércukorszint szabályozásához.

A kelet-ausztráliai folyókban honos kacsacsőrű emlősök hímjeinek hátsó lábán "sarkantyúk" találhatóak, amelyekhez méregmirigyek csatlakoznak. Az állatok a párzási időszakban a nőstényekért vívott harcban használják ezeket a sarkantyúkat. A méreg képes végezni egy kutyával. A méreg az evolúció során stabilabbá tette a GLP-1 hormont, mely lassabban bomlik le, tovább serkenteni az inzulin termelését. Ezzel a 2-es típusú cukorbetegség új kezelési lehetősége merül fel.

A cukorbetegség kezelésére jelenleg használt gyógyszerek egyike szintén a GLP-változata, amely a Mexikóban honos mérges gyíkféle, a gila vagy viperagyík (Heloderma suspectum) nyálmirigyeiben található.

GLP-1, inzulintermelés, vércukorszint, cukorbetegség

2018-06-21 00:03:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop