Érszűkület és cukorbetegség: amputáció veszélye

Magyarországon évente több, mint négyezer amputációra kerül sor az alsó végtag érszűkülete miatt, pedig a műtétek nagy része megelőzhető lenne.

amputáció, érszűkület, diabétesz | InforMed Hírek14   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

Mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszre jellemző, hogy mészlerakódás jelentkezik az érfalban, mely miatt alsó végtagi érszűkület alakul ki. A cukorbetegség és az érszűkület együttes előfordulása kezeletlenül sokszorosára növeli az amputáció kockázatát.

Ezért már a legkisebb gyanú esetén is érdemes elmenni a háziorvoshoz, aki egy egyszerű pulzustapintással, illetve a panaszok alapján el tudja dönteni, hogy szükség van-e további vizsgálatokra, hívta fel a figyelmet Dr. Szeberin Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi docense.

A tünetek közül a lábszár izomzatának fáradékonyságát, illetve a lassú sebgyógyulást a fő tünet. Ha indokolt, érsebészhez vagy ér-belgyógyászhoz irányítják a beteget, ahol ultrahangvizsgálattal meg tudják nézni az erek állapotát.

Néha nincs teendő, de az is gyakori, hogy a gyógyszeres kezelés megkezdése mellett döntenek. Ha ez nem elegendő, műtétet végeznek, évente kb. 2400 operációra kerül sor a legnagyobb hazai ércentrumban, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Ezek egy része nyitott műtét, de ma már egyre elterjedtebb az egynapos beavatkozásként végzett, kevesebb szövődménnyel járó katéterezés is.

A korai diagnózis és kezelés elmulasztása esetén egyre hosszabb érszakaszok záródhatnak el a verőerekben, egyre komolyabb panaszokat okozva. Elfertőződhetnek, el is üszkösödhetnek a sebek, illetve egyre rövidebb távot tud gyalog megtenni a beteg.

Mindez oda vezethet, hogy végül már nem lehet megmenteni a végtagot. Évente kb. 4400 amputációt végeznek emiatt Magyarországon, és hozzávetőleg ugyanennyi kisebb amputációt hajtanak végre, utóbbiak többnyire a boka alatti részre terjednek ki.

A 60 év felettiek, illetve a dohányosok különösen veszélyeztetettek az érszűkület szempontjából, emellett az egészségtelen táplálkozás, a helytelen életmód, az elhízás is sokat ront az erek állapotán.

Az egyetemi docens azt tanácsolja, hogy a magyaros étrend helyett a fehér húsokat, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket tartalmazó mediterrán diétát részesítsük előnyben, emellett igyekezzünk az optimális testsúly elérésére és megőrzésére, és a rendszeres mozgásra is.

| amputáció, érszűkület, diabétesz
2017-09-06 23:56:18
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop