Fogyókúra cukorbetegeknek: melyik a legjobb?

Egy nemrég közölt összefoglaló értekezés azt állapította meg, hogy a 2-es típusú cukorbetegek a fogyást legkönnyebben alacsony kalória tartalmú diétával és mesterségesen előállított ételpótlók fogyasztásával érhetik el.

| InforMed Hírek19   InforMed | Lippai, Z.

Számos tanulmány igazolta, hogy a fogyás a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében kedvező hatású, akár a betegség visszafejlődéséhez is vezethet. Eddig nem volt egyértelmű, hogy melyik a leghatékonyabb számukra.

A cukorbetegség egy rendkívül elterjedt krónikus betegség. Az egész világon 450 millió ember él ezzel a betegséggel, Magyarországon ez a szám átlépte az 1 millió (!) főt. További sajnálatos tény, hogy ez a szám valószínűleg csak nőni fog. A cukorbetegek több, mint 90%-a. 2-es típus csoportba tartozik, melynek kialakulásában az életmódnak kitüntetett szerepe van. 

Sok tanulmány vizsgálta már a fogyás hatását 2-es típusú cukorbetegekben, viszont a különböző diétákkal elérhető súlycsökkenés mértéke nem volt teljesen egyértelmű. Ezért a Michael Lean professzor (University of Glasgow) által vezetett kutatócsoport célul tűzte ki, hogy az eddigi kutatásokat felülvizsgálja és egyértelmű következtetéseket vonjon le.

Megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegek számára a nagyon alacsony energiatartalmú diéták (400-500 kcal/nap) és az ételpótló mesterségesen összeállított ételek, italok, porok fogyasztása a legjobb fogyókúra. A vizsgált ketogén diéták (magas fehérje-, magas telítetlen zsírsav-. alacsony szénhidráttartalom), illetve a mediterrán és a vegetáriánus étrend sokkal kevésbé bizonyultak hatékonynak. A vizsgált diétákat a betegek meghatározott ideig tartották be.

Az összefoglaló értekezés egyetlen hátránya, hogy az említett diéták testsúlyra gyakorolt hatását csupán egy éves intervallumban tudta vizsgálni. Ezért további vizsgálatok szükségesek a diéták hosszútávú hatásának értékelésére. Eltérés lehet ugyanis a legeredményesebben, leggyorsabban fogyasztó és a hosszú távon az elért testsúlyt fenntartó diéták között.

Michael Lean professzor szerint nehéz elérni, hogy az emberek ne térjenek vissza azokhoz a helytelen evési szokásokhoz, amik hozzájárultak a betegség kialakulásához, mert az élelmiszeripar marketingje miatt az elmúlt 40-50 évben ezek a szokások általánossá váltak, és így a mostani emberek átlagos testsúlya 7 kg-mal több, mint évtizedekkel ezelőtt. További szomorú tény, hogy egyre több a fiatal túlsúlyos is.

Fontos figyelembe venni, hogy mind különbözőek vagyunk, ezért aki 2-es típusú cukorbeteg és fogyni szeretne, akkor mindenképp konzultáljon előtte kezelőorvosával, a számára megfelelő diéta kiválasztásában.

| cukorbetegség, fogyókúra
2021-11-30 09:11:05
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop