Immunterápia és I. típusú diabétesz

Lelassíthatja az 1-es típusú diabétesz előrehaladását az immunterápia. A londoni King's College kutatóinak tanulmányát a Science Translational Medicine című amerikai tudományos folyóirat közölte.

cukorbetegség, diabétesz, I. típusú diabétesz, immunterápia | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

1-es típusú diabétesz akkor alakul ki, ha a páciens immunrendszere megtámadja az inzulintermelő béta-sejteket a hasnyálmirigyben. Kezelés nélkül a béta-sejtek száma lassan lecsökken, és a test nem lesz képes többé fenntartani a normál vércukorszintet.
Jelenleg nem létezik gyógymód az 1-es típusú diabéteszre. A betegség megtámadhatja a szívet, az ereket, az idegeket, a szemet és a vesét.

A MonoPepT1De elnevezésű vizsgálatot végző kutatók azt akarták kideríteni, meg lehet-e védeni a megmaradt sejteket azáltal, hogy az immunrendszert arra késztetik, hogy ne támadják meg azokat. Annál, akit 1-es típusú diabétesszel diagnosztizálnak, általában a béta-sejteknek már csak 15-20 százaléka maradt meg.

A kutatásban 27 olyan páciens vett részt, akiknél száz napon belül diagnosztizáltak 1-es típusú diabéteszt. A betegekbe peptideket (a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben talált fehérjemolekulák töredékei) injekcióztak, nyolcan csak placebót kaptak.

A kutatók sem a hat hónapon át tartó vizsgálat során, sem az azt követő fél évben a kutatók nem észleltek káros mellékhatásokat, vagy a béta-sejtek fokozott pusztulását.

| cukorbetegség, diabétesz, I. típusú diabétesz, immunterápia
2017-08-27 22:08:46


Csökkent az új diabetesz esetek száma az USA-ban

Meglepő módon csökkent az amerikai felnőttek körében az új diabéteszes esetek száma annak ellenére, hogy az elhízottak aránya viszont növekedett.


Cukorbetegség: új remények?

A norvégiai Bergen-i Egyetem kutatói nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy alfa sejtjei, melyek a glukagont termelik, képesek átvenni az ...


Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban j...


Egzotikus új gyógyszer lehetősége diabéteszben

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egyik hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését - az Adaliade-i Egyetem és a Flinders University's School of Medi...


A diabéteszes láb

A cukorbetegség késői, összetett, fájdalmas és a beteg rokkantságához vezető szövődménye lehet a diabéteszes láb. Kialakulásában a hosszú ideig rossz cukoranyagcse...