Hirdetés

Inzulinhiány 2030-ra

Cukorbetegek millióit fenyegetheti az inzulinhiány a Stanford Egyetem tanulmányának becslései szerint, mely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című orvosi folyóiratban jelent meg.

diabétesz, inzulin, hiány |

InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.


A diabétesz a világ felnőtt lakosságának 9 százalékát sújtja, 1980-ban az arány 5 százalék volt, vaksághoz, vesebetegséghez, végtag-amputációhoz vezethet.

A betegek túlnyomó többségének 2-es típusú diabétesze van, amely az elhízással és a mozgáshiánnyal hozható kapcsolatba. Az esetek száma rohamosan nő, ahogy a fejlődő országokban terjed a nyugati típusú életmód.

A kutatók szerint több mint 20 százalékkal fog nőni az igény a 2-es típusú diabétesz gyógyítására szolgáló inzulinra a következő 12 évben, de a 2030-ra jósolt 79 millió cukorbeteg nagyjából fele nem fog hozzájutni. A legnagyobb hiány Afrikában lesz, ahol meghétszereződik az igény az inzulinra.

Bár az ENSZ elkötelezett a nem fertőző betegségek gyógyítására és a diabétesz-gyógyszerek biztosítására mindenki számára, a világ több részén kevés az inzulin és a betegek nehezen jutnak hozzá" - mondta a kutatás vezetője.


diabétesz, inzulin, hiány

2018-11-22 19:22:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop