Tények és tévhitek a cukorbetegségről

Világszerte több mint 422 millió ember él ezzel a betegséggel. A tünetek eltérőek, és az érintett biológiai mechanizmusok összetettek. Mivel gyakori és bonyolult is, a betegséggel kapcsolatban sok a féligazság.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: MedTech Europe

Sajnos néhány tévhit, amelyet ebben a cikkben tárgyalunk, fokozza a cukorbetegséggel kapcsolatos megbélyegzést. Már csak ezért is meg kell kérdőjelezni ezeket a hamis állításokat.

Először is röviden elmagyarázzuk a különbségeket a cukorbetegség három leggyakoribb formája között: az 1-es típusú, a 2-es típusú és a terhességi cukorbetegség között.

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az inzulint termelő hasnyálmirigy sejteket. Általában korábban jelentkezik, mint a 2-es típusú cukorbetegség. A 2-es típusú cukorbetegségben a szervezet nem termel elegendő inzulint, nem reagál megfelelően az inzulinra, vagy mindkettő. A cukorbetegek legalább 90%-a 2-es típusú.

A terhességi cukorbetegség, ahogy a neve is sugallja, a terhesség alatt jelentkezik. A terhesség alatt a szervezetnek több inzulinra van szüksége. A terhességi cukorbetegség akkor fordul elő, amikor a szervezet nem képes megfelelni ezeknek az új követelményeknek.

Bár a terhességi diabétesz általában elmúlik a születés után, fennáll annak a veszélye, hogy a későbbi terhességek során újra kialakul, és később kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

1. A cukorfogyasztás cukorbetegséget okoz

A cukorfogyasztás közvetlenül nem okoz cukorbetegséget. A cukros étrend fogyasztása azonban túlsúlyhoz és elhízáshoz vezethet, amelyek a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői.

Ez egy általános tévhit, talán érthető – a vércukorszint alapvető szerepet játszik a cukorbetegségben. Maga a cukor azonban nem ok-okozati tényező.

Mint mindig, a történet összetett: úgy tűnik, hogy kapcsolat van a rendszeres szódaivás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között. Egy 2013-ban közzétett nagy tanulmány megállapította, hogy az energiabevitel és a testtömeg-index (BMI) ellenőrzése után is a szódafogyasztás összefüggésben áll a betegség kialakulásának fokozott kockázatával. A tanulmány nem találta ezt az összefüggést más italokkal, például mesterségesen édesített italokkal és gyümölcslevekkel kapcsolatban.

A tudósok még mindig nem értik, hogy egyeseknél miért alakul ki 1-es típusú cukorbetegség, másokban miért nem. A táplálkozás azonban nem kockázati tényező .

2. A cukorbetegség nem súlyos

Talán azért, mert a cukorbetegség olyan gyakori, egyesek úgy vélik, hogy nem súlyos betegség. Ez téves. A cukorbetegség nem gyógyítható, és számos szövődmény fordulhat elő, ha valaki nem kezeli jól az állapotát.

A szövődmények közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, az idegkárosodás, a vesekárosodás, a vakság, a bőrbetegségek és a halláskárosodás.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2016-ban a cukorbetegség 1,6 millió ember halálát okozta.

3. A cukorbetegség csak az elhízott embereket érinti

A túlsúly és az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség és a terhességi cukorbetegség kockázati tényezői, de ez az állapot bárkinél előfordulhat. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) National Diabetes Statistic Report, 2020-as adatai szerint az Egyesült Államokban a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 11% -a nem túlsúlyos és nem elhízott. Az 1-es típusú cukorbetegségnek nincs összefüggése a testsúllyal.

4. Az elhízás mindig cukorbetegséghez vezet

Az elhízás növeli a cukorbetegség kockázatát, de nem vezet elkerülhetetlenül a betegséghez. A CDC szerint az Egyesült Államokban a felnőttek 39,8%-a elhízott, de 13%-uk cukorbeteg.

5. A cukorbetegek nem ehetnek cukrot

A cukorbetegeknek gondosan be kell tartaniuk az étrendjüket: fontos a szénhidrátbevitel ellenőrzése, de továbbra is tartalmazhatnak finomságokat. Az édességek kulcsa, hogy egy nagyon kis adagot fogyasszunk, és tartogassuk különleges alkalmakra. A cukorbetegeknek gondosan meg kell tervezniük , hogy mit és mikor esznek, hogy biztosítsák vércukorszintjük egyensúlyát.

Egy ehhez kapcsolódó tévhit az, hogy a cukorbetegeknek speciális „cukorbetegség-barát” ételeket kell fogyasztaniuk. Ezek a termékek gyakran drágábbak, és egyesek még mindig növelhetik a glükózszintet.

6. A cukorbetegség mindig vaksághoz és amputációhoz vezet

Szerencsére ez egy tévhit. Bár igaz, hogy a cukorbetegség bizonyos esetekben vaksághoz és amputációhoz vezethet, ez nem elkerülhetetlen. Azoknál az egyéneknél, akik gondosan kezelik állapotukat, ezek az eredmények ritkák.

A cukorbetegek 11,7%-ának van valamilyen szintű látáskárosodása. Az alsó végtag amputációja a cukorbetegek körülbelül 0,56%-ánál fordul elő az Egyesült Államokban

A szakértők számos kockázati tényezőt azonosítottak , amelyek növelik a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények előfordulásának valószínűségét. Ide tartozik az elhízás és a túlsúly, a dohányzás, a fizikai inaktivitás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

7. Cukorbetegeknek nem szabad vezetniük

A cukorbetegség diagnózisa nem jelenti automatikusan azt, hogy valakinek abba kell hagynia a vezetést. A cukorbetegségről és a vezetésről szóló állásfoglalásában az American Diabetes Association kifejti: a legtöbb cukorbeteg ember biztonságosan üzemelteti a gépjárműveket anélkül, hogy jelentős sérülést okozna magának vagy másoknak. Ugyanakkor azt is írják, hogy ha aggályok merülnek fel, az embereket egyénileg kell értékelni. 

A cukorbetegek képesek vezetni, hacsak nem korlátozzák őket a cukorbetegség bizonyos szövődményei. Ezek közé tartozik a hipoglikémia hajlam és a látási zavarok. Aki cukorbetegséggel összefüggő szövődményeket tapasztal, szorosan együtt kell működnie a kezelőorvosával annak kiderítésére, hogy a cukorbetegség befolyásolja-e a vezetési képességeit.”

8. A prediabetes mindig cukorbetegséghez vezet

Az Egyesült Államokban becslések szerint 88 millió felnőtt, azaz minden harmadik felnőtt prediabéteszes. A prediabétesz a cukorbetegslget megelőző állapot, amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál, de nem elég magas ahhoz, hogy cukorbetegségnek minősüljön. Ha nem kezelik, a prediabétesz 2-es típusú cukorbetegséggé fejlődhet.

Az életmódváltás azonban megváltoztathatja a helyzetet. A rendszeres fizikai aktivitás és az egészségesebb étrend megállíthatja a cukorbetegség kialakulását.

9. A cukorbetegek nem lehetnek aktívak

Ez sem igaz. Valójában a testmozgás fontos eleme a cukorbetegség kezelésének. A testmozgás elősegíti a fogyást és csökkenti a vérnyomást, mindkettő a szövődmények kockázati tényezője. Segíthet a szervezetnek az inzulin jobb felhasználásában is.

A testmozgás azonban különféle módon befolyásolhatja a vércukorszintet, néha növeli, máskor pedig csökkenti.

Tippek a vércukorszint kezeléséhez edzés közben:

• Edzés közben ellenőrizze vércukorszintjét, és vezessen nyilvántartást arról, hogyan viselkedik, és mutassa meg orvosának. Ez segíthet irányítani az inzulin adag szükséges változtatásait.

• Azok az emberek, akiknél fennáll a hipoglikémia veszélye, tartsa kéznél a gyors hatású szénhidrátokat .

• Viseljen cukorbetegség-azonosítót, hogy az emberek szükség esetén segíthessenek.

10. „Elkaphatja” a cukorbetegséget

Ez is egy tévhit. Nem fertőző betegség. A kórokozók nem okoznak cukorbetegséget, így az ember nem adhatja át másnak. 

11. Egyes természetes termékek gyógyítják a cukorbetegséget

Jelenleg nincs gyógymód a cukorbetegség ellen. Minden olyan állítás, amely szerint egy termék képes meggyógyítani a cukorbetegséget, hamis. Sok növényi vagy természetes termék alig vagy semmit sem tesz, és bizonyos esetekben ártalmas is lehet.

A diabetes.co.uk magyarázata. Mivel bizonyos gyógynövények, vitaminok és étrend-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a cukorbetegség gyógyszereivel (beleértve az inzulint is), és fokozhatják azok hipoglikémiás hatását, gyakran érvelnek azzal kapcsolatban, hogy a természetes gyógymódok veszélyesen alacsony szintre csökkenthetik a vércukorszintet, és növelhetik a cukorbetegség kockázatát.

|
2022-05-06 12:43:46
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop