Tinédzsereknél már jelentkezhet a cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodás

A gyermekkori cukorbetegséggel tizenéves korukra már problémamentesen együtt tudnak élni a gyerekek. Érdemes azonban odafigyelni a diabétesz szövődményeire is. A diabéteszes neuropathia felnőttkorban, megfelelő kezelés nélkül lábamputációhoz vezethet.

neuropathia, cukorbetegség, gyermekkori cukorbetegség, szövődmény, idegkárosodás | InforMed Hírek11   InforMed | Battai, E.

Kialakulása már a gyermekkorban is elkezdődhet. Műszeres vizsgálattal viszonylag korán kimutatható a szövődmény de jól érzékelhető tünetei még nincsenek. Ezért fontos, hogy a szülők ne várjanak az egyértelmű jelekre, hanem konzultáljanak a gyermek diabetológusával.

A diabéteszes neuropathia, azaz idegkárosodás a felnőtt cukorbetegek közel 30%-át érinti. A műszeres vizsgálatok a diabéteszes gyerekek 10%-ánál mutatták ki a betegséget. Elsősorban felnőttkorban jelentkező tünetei közül a leggyakoribb a végtagokban jelentkező zsibbadás, bizsergés, tűszúrásszerű fájdalom.

Csökkenhet a végtagok érzékelő képessége is. Utóbbi tünet okozhatja a legsúlyosabb következményeket, hisz egy sérülést, sebet nem, vagy kevésbé érzékel a beteg, ami a sérülés elfertőződéséhez, súlyos esetben végtagamputációhoz vezethet.

Évente 4000 lábat amputálnak a cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropathia következtében, pedig az amputációk 85%-a a betegség időben való felismerésével és kezelésével megelőzhető lehetne, serdülőkorban felismerve arra is van lehetőség, hogy a neuropathia kialakulásának folyamatát visszafordítsuk.

A cukorbetegség szövődményei, így a diabéteszes neuropathia tünetei is általában a serdülőkorban, vagy azt követően jelentkezhetnek. Jelei érzékeny vizsgálómódszerekkel, egyes esetekben már a diabétesz felismerésekor kimutathatók. - mondta el Dr. Barkai László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász professzora a DEOEC intézetvezető egyetemi tanára, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A neuropathia kialakulásának esélyeit csökkenti diabétesz esetén a megfelelő anyagcsere beállítása. Segít a kockázatok mérséklésében a helyes diéta, azaz a gyorsan felszívódó, tiszta cukrok kiiktatása és a szénhidrát tartalmú ételek arányának csökkentése, ezen belül a magas rosttartalmú szénhidrátok fogyasztásának növelése, valamint a rendszeres sportolás.

Tudományos bizonyítékok alapján a benfotiamin (a B1-vitamin zsíroldékony változata) tartalmú készítmények alkalmazása is lassíthatja vagy megállíthatja a neuropathia előrehaladását. Érdemes a betegség okaira is ható kezelésről konzultálni a szakorvossal.

A gyermekkori neuropathia felismerésében egyelőre a gyermek diabetológusa nyújthat segítséget. Hamarosan megnyílik azonban Miskolcon az ország első Gyermek Neuropathia Centruma, ahol kifejezetten neuropathiás gyermekek diagnosztizálását és kezelését végzik.

Magyarországon már egyre több helyen végeznek neuropathia vizsgálatot, és gyógyítják eredménnyel a betegséget. Budapest több egészségügyi intézményén kívül Debrecenben, Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden, Győrben és Pécsett is fogadják a neuropathiás betegeket.

A miskolci lesz a tizenharmadik neuropathiával foglalkozó diagnosztikai intézmény, melynek létrehozását és működtetését a Wörwag Pharma támogatja.

| neuropathia, cukorbetegség, gyermekkori cukorbetegség, szövődmény, idegkárosodás
2013-11-21 15:47:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop