Őssejtek a cukorbetegség gyógyításában

Amerikai tudósoknak emberi csontvelőből vett őssejtekkel sikerült kijavítaniuk diabéteszes egerek inzulintermelő hasnyálmirigyét. Az eljárást lehetővé teszi az emberi diabétesz kezelését is. A bármely más sejtté átalakulni képes őssejtekkel diabéteszes egereket oltottak be. Három hét elteltével kimutatták, hogy az állatok szervezete több egér-inzulint termel, mint azoké, akiket nem kezeltek, és alacsonyabb volt a vércukorszintjük is.


A munkahelyi stressz fokozza a szívbetegség és a diabetes kockázatát

A krónikus stressz hatással van a szívre, ezért a University College London egy kutatócsoportja 10 308 brit közalkalmazottat követett 14 éven át, különös tekintettel a stressz fokára és a metabolikus szindrómára mint a szívbetegség és a 2. típusú diabetes kockázati tényezőire.


Egy génhiba okozhatja az elhízást és a diabetest?

Az inzulinrezisztenciát okozó hibás gén jelenléte elhízáshoz és diabeteshez vezethet, írják francia kutatók.


Cukorbetegség és életminőség

Magyarországon nagyjából 600 ezer felismert diabéteszesről tudunk, közülük mintegy 100 ezer beteg él Budapesten. A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete többek között őket is várja 2005. március 21-én, az Almássy Téri Szabadidőközpontba, ahol a „Cukorbetegség és életminőség” című negyedéves programsorozat keretében kínálnak tudományos és gyakorlati ismereteket és ingyenes szűrővizsgálati lehetőségeket.


Nincs kapcsolat a gyerekkori védőoltások és a cukorbetegség között

Nincs bizonyíték arra nézve, hogy a gyermekkori oltások növelnék az I. típusú, más néven inzulinfüggő diabétesz kockázatát, olvasható egy dán tanulmányban.


Vírussal kezelt 1. típusú diabétesz

A vírusok egyaránt képesek az autoimmun betegségek okozására és megelőzésére. Ennek a kettősségnek a jobb megértése érdekében a kaliforniai La Jolla allergológiai és immunológiai intézet kutatója, Matthias von Herrath és munkatársai prediabetikus állapotban levő egereket vírusfertőzésnek tettek ki.


Vigyázzunk a cukorbetegség elleni gyógyszerekkel!

A szívelégtelenségben szenvedő betegeknek különösen óvatosnak kell lenniük a diabétesz elleni új gyógyszerek, az Avandia és az Actos szedésével. Mindkét gyógyszer igen alkalmas a cukorbetegség kezelésére, de ronthat a szívelégtelenségben szenvedők állapotán, mely öt éven belül 50%-ban halálhoz vezet, közölte az American Heart Association és az American Diabetes Association az új irányelveket megadó közös közleményében.


Nem kell több inzulininjekció?

Mintegy 1 millió amerikai szenved 1. típusú diabéteszben. A cukorbetegségnek ennél a fajtájánál a beteg immunrendszere a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit támadja meg.


Cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség kezelésének fő célja a vércukorszint normális határértékeken belül tartása, amennyire ez lehetséges. A tökéletesen normális szintet nehéz elérni, de minél inkább sikerül a vércukrot a normál tartományban tartani, annál kevésbé valószínű, hogy átmeneti és hosszú távú szövődmények alakulnak ki. A vércukorszint pontos beállításának legfőbb veszélye a "túlkezelés" nagyobb valószínűsége, ami alacsony vércukorszintet eredményez (hipoglikémia).


Cukorbetegség: a kezelés ellenőrzése

A vércukorszintek követése a cukorbetegség gondozásának nélkülözhetetlen része. Habár a vizeletet is lehet vizsgálni, van-e benne szőlőcukor, a vizelet ellenőrzése nem megfelelő módja a kezelés követésének és a terápia irányításának. Szerencsére a vércukorszint ma már könnyen mérhető otthon is.


| | | | | | | | 9 | |

Web Design & Development Prowebshop