Hirdetés

Mi az ösztrogén?

Az emberi szervezet sejtek millióinak összehangolt rendszeréből áll. A sejtek alkotják a szöveteket, szerveket, melyek között élő kapcsolat van a vérkeringéssel, nyirokkeringéssel, idegekkel, hormonokkal, elektromágneses térrel, rezgésekkel és még sok más elemi, atomi, molekuláris kapcsolattal.

hormon, ösztrogén, menstruáció, havivérzés |

Gyógy-ír   Kisalföld | Balogh, I.

A hormonok a belső elválasztású (endokrin) mirigyek termékei. Az agyalapi mirigy (hipofízis), a hipotalamusz, tobozmirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigyek, csecsemőmirigy, hasnyálmirigy, mellékvesék, herék, petefészkek sejtjei termelik a hormonokat. Ezek a fehérjemolekulák közvetlenül a véráramba jutnak, ott hordozómolekulákhoz kötődnek, majd a célszervek sejthártyájának speciális részéhez, a receptorokhoz kötődnek. Innen jutnak be a célsejtbe, ahol változást indítanak el. Minden mirigy hormonjára szükségünk van a megfelelő mennyiségben. De életkoronként más-más a szintjük. Ez különösen a nemi hormonokra jellemző.

Az újszülöttek magukkal hozzák az anyai terhességi hormonokat. Ezért látjuk sokszor, hogy a piciknek emlőduzzanatuk van, esetleg még a tej is kicsordul belőlük. Ez kisfiúknál és kislányoknál is előfordulhat. A hormonok néhány nap, 1-2 hét alatt lebomlanak, kiürülnek, s így a jelenség is elmúlik. A lányoknál a hormonszintcsökkenés után minimális hüvelyi vérzést is láthatunk, mert a méhnyálkahártya is reagál a hormonokra. Ez is spontán elmúlik, mert kiürülnek az anyai hormonok.

Ezután jön egy kb. 10 éves nyugalmi időszak, a gyermekkor. Ekkor a nemi mirigyek "alszanak". Az ébredés jele a pubertáskor kezdete. Hogy miért van ilyen sokáig nyugalomban a nemi hormonok rendszere, nem tudjuk, hiszen az állatok már az első évben ivaréretté válnak. Tízéves kor körül a tudattól független agyi központokban megkezdődik a hormontermelés, mely hat az agyalapi mirigyre, ahol egyre nagyobb mértékben termelődik az FSH, a tüszőérlelő hormon. Ennek hatására látjuk a kislányt nővé változni a serdülőkor 1-4 éve alatt. Először a másodlagos nemi jellegek látszanak: zsírpárnák rakódnak le a fenékre, csípőre, gömbölyűbbé válik a test körvonala, szélesedik a medence, növekednek az emlők, kialakul a hónalj- és fanszőrzet. Eközben az FSH a petefészkeket is serkenti, s az addig szunnyadó 400 ezer petesejt egyikét érlelni kezdi, amire az ösztrogént termel. Az ösztrogén az a fontos női nemi hormon, amelynek ciklikus termelődése meghatározza életünket.

A ciklus közepén egy másik agyalapi mirigy által termelt hormon, az LH kiváltja a tüszőérést (ovulációt), megérik egy petesejt, kilökődik a petesejtből a hasüregbe, majd bekerül a petevezetőbe, s innen a méhbe. A petesejt helyén sárgatest képződik, amely a progeszteront (sárgatesthormont) képzi. Ezalatt a 2-3 hét alatt megduzzad (felépül) a méhnyálkahártya, majd megtermékenyítés híján lelökődik, s vérzés kíséretében távozik. Ez az első menstruáció. Ekkor mondjuk, hogy a kislány nagylány lett.

A kislány egyszercsak "nagylány" lesz

A nők ciklusa a holdhoz igazodik. Ha többet lennénk a természetben, tiszta, természetes ételeket fogyasztanánk, akkor Magyarországon minden nő ugyanakkor menstruálna: 28 naponként, teliholdkor. De a civilizáció ezt is megváltoztatta. Egyre több a ritkán vagy rendszertelenül, vagy hosszú, peteérés nélküli ciklusú nő. Emiatt több a meddő pár is. A fogamzásgátló tabletták mesterséges női hormonokat tartalmaznak, s emiatt 28 napos műciklusokat hoznak létre. A tablettaszedési szünetben megvonásos vérzés jelentkezik. Aki egészséges, annak már élete első ciklusa is termékeny lehet. Ezt igazolják a 13-14 éves szülő nők. Ők biológiailag érettek, de társadalmilag még nem. Hiszen még kb. 10 év kell ahhoz, hogy a mai lány befejezze tanulmányait, munkába álljon, felelősséggel családot alapíthasson.

A hormonok a külső és belső nemi szervekre egyaránt hatnak

A havi ciklusban termelődő női hormonok biztosítják a jó közérzetet, kiegyensúlyozottságot, a pete megtermékenyülése esetén az áldott állapotot (terhességet). A gyermekvárás csodálatos időszak az ember életében. Ahhoz, hogy egy nő új életet neveljen a méhében, szabályozott hormonális irányítás is kell. Az ösztrogén- és progeszteronszint is a normál ciklus többezerszeresére emelkedik, mégis jól érezzük magunkat. Ha ennek szintje elégtelen, vetélés következik be. Ekkor segíthetünk a sárgatesthormon megfelelő adagolásával. Az ösztrogénre érzékeny szervek: a méh, petefészkek, emlők megnövekednek.

Szüléskor a méhlepénnyel együtt sok hormon is távozik. Majd a gyermekágyi időszakban a vizelettel ürülnek. Megindul egy másik agyalapi mirigy által termelt hormon, a prolactin hatására a tejtermelés. A hormonvizsgálatok bizonyítják, hogy szoptatás alatt igen alacsony az ösztrogén- és progeszteronszint is. A tejtermelés csökkenésekor növekedni kezd szintjük, majd az újabb első menstruáció jelzi, hogy visszatért a ciklikus működés. A napi gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy a hosszú ideig és sokat szoptató nőknek nincs vérzésük, nem is esnek teherbe. De kivételek mindig vannak!

Manapság hazánkban 51 éves kor körül van az utolsó természetes menses ideje. A hormonokkal fenntartott ciklusokkal ez az idő kitolható. Általában 40-44 éves korig fogamzóképesek a nők. Egyre ritkábban érik petesejt, rövidülnek a ciklusok, elhúzódóbb vérzések lesznek a relatíve magasabb ösztrogénszint miatt. A méhnyálkahártya túlburjánzik, nem tud teljesen lelökődni. Hüvelyi ultrahangvizsgálattal megállapítható a méhnyálkahártya vastagsága. Ha ez egy bizonyos határ felett van, vagy túl sokat vérzett egy nő, akkor "méhkaparást" kell végezni. Ez gyorsan megszünteti a vérzést, és lehetővé teszi a nyálkahártya szövettani vizsgálatát.

Fontos, hogy bizonyítsuk vagy kizárjuk a méhnyak- vagy méhtestrákot. Ha ez nincs, akkor megfelelően beállított hormonpótlással vissza tudjuk állítani az egyensúlyt. Ha ezzel sem sikerül, akkor sajnos ki kell venni a méhet. A rák esetén is ez az első lépés. Az elfajulás típusától függ, hogy ki kell-e venni a petefészkeket. A modern nőgyógyászszemlélet szervmegtartó, tehát célszerű legalább az egyik, de ha lehet, mindkét petefészket a hasüregben hagyni a későbbi csontritkulás és érrendszeri betegségek megelőzésére.

Mi történik, ha a természet vagy a nőgyógyász ténykedése következtében nincs tovább petefészek-működés?

Az ösztrogén, amely biztosította a fiatalságot, fogamzást, védte a szívet, az ereket, csontokat, hiányozni fog. A változókor nemcsak a nőket érinti, hanem közvetetten a családokat, férjet, munkatársakat is. Épp ezért igen fontos, hogy az 50 körüli nők jól érezzék magukat, jó kedvvel tudjanak dolgozni, s ne legyenek a társadalom számkivetettjei csak azért, mert hormonrendszerük felborult. Ebben segítenek a változókori ambulanciák.

hormon, ösztrogén, menstruáció, havivérzés

2007-11-08 14:55:40

Hirdetés
Hirdetés