Hirdetés

A fiatalság kútja – a növekedési hormon veszélyei

A növekedési hormon (HGH – human growth hormone) a növekedésben elmaradt gyermekeknek, az egyre fogyó és sorvadó AIDS-betegeknek, valamint a sugárkezelés vagy műtét után hormonhiányos felnőtteknek gyógyszerként adható. Minden más felhasználása – az ifjúság megőrzésére vagy az izomtömeg növelésére – káros és illegális.

növekedési hormon, HGH |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

Sokan vannak, akik azért, hogy jobban érezzék magukat, és jobban nézzenek ki, netán sport- vagy szexuális teljesítményüket növeljék, rendszeresen adnak be maguknak hormoninjekciókat. (Az Interneten fellelhető készítményeket „táplálékkiegészítőként” Magyarországról is sokan megrendelik.)

2004-ben 633 millió dollár forgalmat ért el a növekedési hormon értékesítése, és a receptek 74 százalékát 20 évesnél idősebbek használták fel, olvasható a JAMA-ban, az amerikai orvosszövetség folyóiratában.

Vannak orvosok, akik úgy kerülik meg a korlátozásokat, hogy betegeik számára hormonhiányos állapotot mutató laboreredményeket állítanak ki. Az FDA szigorú vizsgálatot rendelt el a törvénytelenségek felderítésére, és figyelmezető leveleket küldött az interneten növekedési hormont áruló cégeknek.

– Jelenlegi tudásunk alapján nincs indoka annak, hogy a növekedési hormont az öregedés ellen használja valaki, viszont bőséges bizonyíték van a kockázatokra – mondja dr. Evan Hadley gerontológus.

Associated Press
növekedési hormon, HGH

2006-04-04 14:02:23

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop