Hirdetés

Veszélyesek lehetnek a fiatalító hormonok

Az elmúlt években mintegy divat lett egyébként egészséges időseknek növekedési hormont (HGH) adni, hogy az öregedés jeleit elkerüljék.

növekedési hormon, STH, hipofízis, öregedés |

InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.

Ezeket az injekció útján beadott hormonokat természetes úton a hipofízis termeli, és orvosilag csak azoknak adták eddig, akiknél hormonhiány mutatkozott, vagy a növekedésükben voltak gátolva.

Egy hatvanéves ember szervezetében a húszéves kori mennyiségnek a felére csökken ez a hormon. Bár egyes tanulmányok szerint a hormon adagolása növeli a csonttömeget és a zsírt, ennek ára van. Emelkedik a vérnyomás, nő a vércukor-szint, ízületi problémák adódhatnak. Sok ember mégis elkeseredetten keresi a fiatalság titkát.

Különösen károsak lehetnek azok a kombinált aminosav-tabletták, amelyekről azt állítják egyes kereskedők, hogy fiatalító hatásuk van, mert elősegítik a szervezet saját növekedési hormonjának termelését. Ez nevetséges, állítják a kutatók, hiszen a szájon át szedett növekedési hormonokat a gyomor enzimei lebontják.

Újabban egyes plasztikai sebészek is óva intik kollegáikat a növekedési hormonok használatától. Ezeknek hatása ugyanis még nem bizonyított, és a sebészek ezzel túllépnek hatáskörükön, állítják az ellenzők.

növekedési hormon, STH, hipofízis, öregedés

2005-06-10 18:10:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop