Az akromegália

A betegség felnőtt korban jelentkezik, amikor az agyalapi mirigy túl sok növekedési hormont termel. Ennek eredményeként a kezek, a lábak és az arc csontjainak térfogata megnő.


Növekedési hormont – legális?

A humán növekedési hormont (HGH) az 1950-es évek óta alkalmazzák növekedésben elmaradt kisgyermekek kezelésére. Egészen 1990-ig nem is használták egyéb célra, amikor is a New England Journal of Medicine-ben megjelent egy közlemény, mely szerint azoknál a férfiaknál, akik hat hónapon át hormonkezelést kaptak, a testzsír-százalék csökkent és izomtömegük megnőtt.


A növekedési hormon és az örök fiatalság

Semmi sem bizonyítja, hogy a növekedési hormonkezelés meghosszabbítaná az életet, állítják amerikai tudósok. Egyesek szerint ugyanis a növekedési hormon megelőzi, vagy akár vissza is fordíthatja az öregedést.


Új növekedési hormon

A gyógyszer a növekedésükben elmaradt gyermekek és felnőttek kezelésére készült fehérje. Az Európa Bizottság idén áprilisban hagyta jóvá a gyógyszer forgalmazását.


A fiatalság kútja – a növekedési hormon veszélyei

A növekedési hormon (HGH – human growth hormone) a növekedésben elmaradt gyermekeknek, az egyre fogyó és sorvadó AIDS-betegeknek, valamint a sugárkezelés vagy műtét után hormonhiányos felnőtteknek gyógyszerként adható. Minden más felhasználása – az ifjúság megőrzésére vagy az izomtömeg növelésére – káros és illegális.


Gyógyszer a kis növésű gyermekeknek

Az FDA törzskönyvezte azt az első olyan gyógyszert, amely segíthet a növésben megállt gyermekeknek. Egészen mostanáig mindössze a növekedési hormonok álltak az agyalapi hormon hiánya miatt kis növésű gyermekek rendelkezésére, mondja dr. Philippe Backeljauw, a cincinnati gyermekkórház kutatója, aki az Increlex nevű új gyógyszer kísérleteit vezette.


Veszélyesek lehetnek a fiatalító hormonok

Az elmúlt években mintegy divat lett egyébként egészséges időseknek növekedési hormont (HGH) adni, hogy az öregedés jeleit elkerüljék.


Az agyalapi mirigy (hipofízis) és a hipotalamusz

Az agyalapi mirigy az agykoponya középső részén található csontos üregben, az ún. "töröknyeregben" elhelyezkedő, kb. nagyborsónyi szerv, amely egy nyél segítségével a központi idegrendszer egyik fontos területéről, a hipotalamuszról csüng le.


Hypopituitarismus

A hypopituitarismus (csökkent aktivitású agyalapi mirigy) az elülső lebeny működésének részleges vagy teljes hiánya. Mivel a hypopituitarismus azoknak a belső elválasztású szerveknek a működését érinti, amelyek az elülső lebeny hormonjainak hatására választanak el hormont, a tünetek attól függnek, hogy mely agyalapi mirigy-hormonok hiányoznak.


Tejcsorgás (alactorrhea)

A galactorrhea (tejcsorgás) férfiak vagy olyan nők szervezetben fellépő tejtermelés, akik nem szoptatnak. Leggyakoribb oka mindkét nemben prolaktint termelő tumor (prolaktinóma) megjelenése az agyalapi mirigyen belül. A prolaktinóma diagnosztizálás idején rendszerint nagyon kicsi, férfiakban azonban nagyobb lehet, mint nőkben. A prolaktin-túltermelés és a tejcsorgás kialakulásának másik lehetséges oka bizonyos gyógyszerek, mint pl. a fenotiazinok, magas vérnyomás elleni egyes gyógyszerek (különösen a metildopa) és a narkotikumok használata. A hipotireózis, a pajzsmirigy működésének csökkenése szintén okozhat tejcsorgást.


1 |

Web Design & Development Prowebshop