A tesztoszteron véd a gyulladásoktól és az allergiától

A tesztoszteron nem csak az izmok és a testszőrzet növekedésében játszik szerepet: a legfontosabb férfi nemi hormonnak köszönhetően a férfiak ritkábban szenvednek gyulladásoktól és allergiától, mint a nők - derítették ki német kutatók.

tesztoszteron, gyulladás, allergia | MTI Hírek 2011 ;8
A Jenai Egyetem szakemberei szerint a tesztoszteronnak fontos feladat jut a szervezet védekező rendszerében. A férfiakhoz képest a nők szervezetében bizonyos sejtek csaknem kétszer annyi olyan anyagot termelnek, amelyek gyulladást okozhatnak. Ebből adódóan sújtja elsősorban a nőket az asztma és az ízületi gyulladás - mutattak rá.

A férfihormon hatása azonban a nők immunsejtjeiben is megmutatkozott, vizsgálatok felfedték, hogy a tesztoszteron mindkét nem esetében gátolja azokat az enzimeket, amelyek a gyulladásos reakciókért felelősek. A jenai kutatók - Carlo Pergola és Oliver Werz - épp ezért árnyaltabb terápiát szorgalmaznak a nők és a férfiak esetében. Az új gyógyszereket legtöbbször férfiakon tesztelik, az így nyert ismeretek azonban nem alkalmazhatók egy az egyben a nőkre vonatkoztatva - figyelmeztettek a kutatók.
| tesztoszteron, gyulladás, allergia
2011-07-27 21:15:10

Web Design & Development Prowebshop