Hirdetés

Az alacsony tesztoszteronszint is sújtja a daganatos férfiakat

A férfi szexhormon alacsonyabb szintjét találták daganatos betegeknél tumor nélküli társaikhoz képest amerikai kutatók, akik eredményükről hétfőn számoltak be.

tesztoszteronszint, rák |

MTI Hírek 2010 ;7

A Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban közzétett jelentés szerzői utalnak arra is, hogy a csökkent tesztoszteronszint szexuális problémákhoz, valamint a fizikai és érzelmi jóllét csökkenéséhez vezethet.

Míg a rákkal kezelt nőknél az ösztrogénhormon szintjének csökkenésével, illetve annak következményeivel több tanulmány foglalkozott már, a daganatos férfiak alacsony tesztoszteronszintjére, illetve annak hatásaira kevesebb figyelem fordult.

A tanulmányba négyszáznál több olyan rákbeteg férfit vontak be, akiknek daganata független volt a tesztoszterontól. A férfiak mintegy felének deciliterenként 300 nanogramm alatt volt a vérében a férfi nemi hormon szintje, ami kifejezetten alacsonynak számít. Az alacsony tesztoszteronszinttel élő férfiak gyakran túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, és a kérdőíves felmérés alapján rosszabb életminőségről számoltak be, mint normál hormonszinttel élő társaik.

A tanulmány szerzői, a New York-i Beth Israel orvosi központ munkatársai úgy vélik, érdemes lenne olyan klinikai próbákat elindítani, amelyek a rákbeteg férfiak hormonpótlásával foglalkoznának.
tesztoszteronszint, rák

2010-10-26 22:55:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop