Hirdetés

Öregedő férfiak, vigyázat!

Az idősödő férfiak hormonpótló kezelése újabb csapást szenvedett, miután kiderült, hogy a férfi nemi hormon, a tesztoszteron alvászavarokat okoz, ami viszont növeli a szívbetegségek kockázatát.

tesztoszteron, hormonpótlás, szívbetegség |

InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed

Az Egyesült Államokban megháromszorozódott a férfiaknak felírt tesztoszteron mennyisége. Európában és Ausztráliában csak kevesek alkalmazzák, egyes magánklinikák mint az öregedés ellenszerét hirdetik, sokszor meglehetős hangosan.
A kutatócsoport 17 egészséges, 60 év feletti férfinak adott három tesztoszteron-injekciót vagy placebót három héten át. Nyolchetes szünet után a csoportokat megcserélték. A kettős vak teszt során nem derült ki, melyik csoport kapja a hatóanyagot.
A hormont kapóknál 50 százalékkal gyakrabban fordult elő alvás közben fulladás, apnoé, mint a placebót kapóknál.
A kutatók megállapították, hogy a hormonpótló terápia során egyeseknél légzési zavarok jelentkezhetnek, háromszor gyakrabban fordul elő a szív- és érrendszeri betegség – magas vérnyomás, szívinfarktus vagy stroke.
A kísérletben szereplő adag ugyan a szokásos két-háromszorosa volt, azonban más kutatásokból kiderült, hogy a kis dózis prosztatarákot és más rendellenességeket okozhat.
És ami még fontosabb, nincs olyan tanulmány, amely megerősítené, hogy a tesztoszteron javította volna az idős férfiak életminőségét. A férfiklimax úgynevezett „tünetei” ugyanis inkább a mozgáshiány vagy a depresszió következményei.
tesztoszteron, hormonpótlás, szívbetegség

2005-06-10 18:33:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop