Mellékpajzsmirigy-betegségek

A mellékpajzsmirigyet a nyakon, a pajzsmirigy hátulsó felszínén elhelyezkedő 3-5 kisborsónyi képlet alkotja. Ezek a kis göbök nagyon sokszor szinte teljesen beleágyazódnak a pajzsmirigy szövetébe, és attól csak nehezen vagy egyáltalán nem választhatók el.

mellékpajzsmirigy, tetánia | Hormonháztartásunk   SubRosa Kiadó | Kiss, R.

Működés

A mirigy fő hormonja az ún. parathormon, és a hormonnak döntő jelentősége van a szervezet kalciumháztartásának szabályozásában. Fontosságára utal, hogy a szervezet kalcium-anyagcseréje befolyásolja a csontok, a fogak növekedését és fejlődését, a megfelelő mésztartalom kialakulását, de legalább ilyen jelentőséggel bír az izomműködésben, a szív ingerképzésében és ingervezetésében is.

A parathormon élettani hatásai:

  • kiszabadítja a csontokból és a keringő vérbe juttatja a kalciumot
  • fokozza a vesékben a kalcium visszaszívódását
  • fokozza a vesékben az aktív D3-vitamin képződését.

    Mindezek a mechanizmusok a vér kalciumtartalmát növelik. A hormontermelés fő szabályozója a vér kalciumszintje. Ennek csökkenése fokozza, emelkedése gátolja a parathormon-kiáramlást.

Fokozott működés

A fokozott hormontermelés (hyperparathyreosis) leggyakoribb oka a mellékpajzsmirigy daganatos túlműködése. A tünetek közül kiemelendők a vér emelkedett kalciumtartalma, a csontok fokozott kalciumvesztesége miatt kialakuló kis körülírt csontüregek (ciszták). A veséken keresztül is fokozódik a kalcium visszaszívása, ez gyakran vezet vesekőképződéshez. Ismétlődő vesekövesség esetén mindig gondolnunk kell a mellékpajzsmirigy fokozott működésére! A magas vérkalciumszint étvágytalanságot, fogyást, nemritkán gyomorfekélyt is okozhat.

Csökkent működés

A csökkent hormontermelés (hypoparathyreosis) leggyakrabban pajzsmirigyműtétek után alakul ki, amikor az eltávolított pajzsmiriggyel együtt néhány mellékpajzsmirigy-részlet is - akaratlanul - eltávolításra kerül. Ritkábban az immunrendszer kóros reakciói vezethetnek a parathormon-termelés csökkenéséhez.

A legfeltűnőbb elváltozás a vér kalciumszintjének csökkenésekor az izom-ingerlékenység megváltozásában, fokozódásában jelentkezik: spontán izomgörcsök, izomrángások alakulnak ki, a légzőizmok görcse légzési nehézségeket okozhat (tetánia).

Kezelés

A fokozott működés oka gyakorlatilag csaknem mindig a mellékpajzsmirigy hormontermelő daganata. Ennek pedig a műtéti eltávolítás a megoldása. A nehézséget általában a rendszerint kisméretű daganat megtalálása okozza. A mai modern technikák (izotópvizsgálat, illetve CT-felvétel) birtokában ritkán szorul a sebész arra, hogy csak a műtéti feltárás után próbálja meg felfedezni a pajzsmirigy szövetébe rejtőző kis mellékpajzsmirigy-daganatot. A fenti eljárásokkal általában pontosan fel tudjuk térképezni ezt a területet, és megkönnyíthetjük a sebész dolgát.

Fontos még, hogy a műtéti előkészítés során gyógyszeres kezeléssel csökkentsük a vér kalciumszintjét, mert ezzel meggátolhatjuk a szövődmények kialakulását (például a szív ritmuszavarait!)

A csökkent hormonszint okozta panaszokat a helyettesítő (szubsztitúciós) gyógyszeres kezeléssel szüntethetjük meg. Ebben az esetben is olyan készítményeket tudunk adni, amelyek a parathormon hatásait hozzák létre, szájon át adhatók, és a hatás időtartama is elég hosszú. Ha a csökkent működés oka a mellékpajzsmirigyek eltávolítása volt, akkor a kezelés nem hagyható abba!

| mellékpajzsmirigy, tetánia
2007-11-11 01:27:10

Web Design & Development Prowebshop