A szteroid-kezelés jelentősége és mellékhatásai

A mellékvese tárgyalásánál már szóltunk arról, hogy a kéreg egyik hormoncsoportja endokrin funkciója mellett igen erős gyulladáscsökkentő és az immunrendszert gátló hatással is rendelkezik. Ezek miatt a tulajdonságok miatt gyógyszerként igen sok súlyos betegségben használjuk fel ezeket a hormonokat, illetve szintetikus készítményeiket (idült gyulladásos betegségek, vérképzőszervek rendszerbetegségei, bizonyos vese- és májbetegségek, az immunrendszer kóros reakciói, szervátültetések stb.).

szteroid, mellékhatások | Hormonháztartásunk   SubRosa Kiadó | Kiss, R.
Ezekben az elváltozásokban sokszor egyedül ezek a gyógyszerek jelentenek a beteg számára javulást, a tünetek csökkenését, eltűnését. Tudnunk kell azonban azt is, hogy a szteroid-kezelés legtöbbször csak tüneti javulást jelent, nem gyógyulást.

A kezelésnél mindig mérlegelnünk kell, hogy a betegség súlyossága és a kezelés mellékhatásai milyen arányban állnak egymással, és csak akkor szabad ezt a kezelési módot választanunk, ha egy súlyos betegség olyan tüneteit akarjuk megszüntetni, amelyre más mód nincsen. Mert a szteroid-kezelés - kétségtelenül áldásos hatásai mellett - igen jelentős mellékhatással is rendelkezik: a szénhidrát-anyagcserét olyan irányba tolja el, hogy a vércukorszint emelkedik, a csontok mésztartalma csökkenhet, a vérnyomás emelkedhet, a beteg testsúlya nőhet, a a gyomorban fekély alakulhat ki, nő a vérzékenységi hajlam. A kezelésre alkalmazott gyógyszerek a mellékvesekéreg saját hormontermelését visszaszoríthatják.

Mód van azonban arra is, hogy ezeket a lehetséges mellékhatásokat csökkentsük vagy akár jelentkezésüket meggátoljuk: a gyógyszerek adagja a lehetséges legkisebb legyen, úgy adagoljuk, hogy a lehető legkevésbé befolyásolja a mellékvesekéreg működését (például reggel egy adagban, vagy másnaponta vegye be a beteg a szükséges mennyiséget), és csak addig adjuk, amíg feltétlenül szükséges. A kezelés elhagyása is fokozatos legyen. A kalóriaszegény diéta lehetőleg édességet, cukorféleségeket ne tartalmazzon.

| szteroid, mellékhatások
2007-11-11 01:20:10
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop