Addison-kór és Cushing-kór

A mellékvesék párosan, a két vese felső pólusán, a vesék zsíros tokjában helyezkednek el. Két részből állnak, a külső a kéreg, a belső a velő.

mellékvese, hormonok, szteroid, adrenalin, Addison-kór, Cushing kór | InforMed Hírek14   InforMed | Kiss, Zs.

A mellékvesekéreg a petefészekhez, illetve a heréhez hasonlóan szteroid hormonokat termel, az ehhez szükséges koleszterint részben a keringésből nyeri. Ezek a hormonok tartják meg a só- és vízháztartás egyensúlyát, az anyagcsere-folyamatokat, és hatással vannak a nemi szervek működésére is.

Az elsődleges mellékvesekéreg-elégtelenség (Addison-kór)

Ritka betegség, gyakorisága 0,04 százalék. Kialakulhat a mellékvesék sérülése, gyulladás, bevérzés miatti pusztulása következtében vagy hosszan tartó szteroid terápia (Oraxedon, Prednisolon stb.) hirtelen abbahagyását követően (a hosszú kezelés alatt a mellékvesék sorvadnak).

Jellegzetes tünetekkel jár, legfeltűnőbb a bőr barnásszürkés elszíneződése, főleg a tenyérredőkben, a szájnyálkahártyán és az ínyen. Az elszíneződés oka a megnövekedett melanin anyagcsere következménye. Emiatt a fénynek és irritációnak kitett bőrterületeken és a hajlatokban kifejezettebb, de a térd, könyök, a körömágy, sőt a köröm is érintett lehet. Ritkán fehér, festékhiányos foltok (vitiligo) is előfordulnak. A haj sötétedhet. Testszerte bőrszárazság léphet fel a vízvesztés miatt, és szőrtelenség a férfihormon hiány miatt.

Az általános tünetek: gyengeség, fáradtság, súlyvesztés, hányás, hasmenés vagy szorulás, hasi fájdalmak, szédülés, valamint pszichés tünetek (depresszió, érdektelenség) kísérik.

Az Addison-kórhoz hasonló festenyzettsége a bőrnek kialakulhat egyéb kórképekben is, megtartott mellékvesekéreg működés mellett.

Ha a mellékvesekéreg túlteng, kialakul az úgynevezett Cushing-tünetegyüttes.

Megváltozik a testalkat, a testsúly nő, s ez a zsírszövet kóros eloszlásával és izomsorvadással jár. Jellemző az úgynevezett holdvilágarc, a nyakon, a törzsön („bölénypúp”) és a kulcscsont feletti területen a zsírszövet felszaporodása és vékony végtagok.

A bőr elvékonyodása, kipirulása, rosacea szerű tünetek az arcon, valamint a férfias típusú szőrnövekedés is jellemző tünet lehet nők esetében.

A bőr elvékonyodik, sérülékennyé válik, a legkisebb traumára apróbb-nagyobb bevérzések keletkeznek rajta, az arcon akné lép fel vagy a meglévő súlyosbodik. A férfias szőrnövekedés, a hirzutizmus ritkán észlelhető testszerte, de az arcon és a végtagokon a szőrzet megerősödik.

Fokozódik a fertőzésekre való hajlam és a sebgyógyulás elhúzódik. A jellegzetes lilásvörös striák (a hónalj, a has, az alkarok, a comb és a mell bőrén livid „csíkok”) az esetek felében észlelhetők.

Általános kísérőjelenségek: csontritkulás, magas vérnyomás, cukorbetegség, zöld hályog, pszichés és szexuális funkciózavarok.

A mellékvesevelő hormonjainak fő képviselője az adrenalin és a noradrenalin, melyeket stresszhormonoknak is neveznek. A keringési rendszert érintő stressz és az agresszív reakciók a noradrenalin, míg az anyagcsere stressz (pl. éhezés, izommunka), valamint a szorongás, félelem az adrenalin termelését aktivizálják.

Hatásuk összetett: az erek összehúzódnak vagy kitágulnak (kipirulás, elsápadás), a pulzusszám nő vagy csökken, a hörgők kitágulnak, a méh és a lép összehúzódik, a vénás nyomás fokozódik (visszerek!), az izomerek kitágulnak, a vércukorszint nő stb.

Mindezekből látszik, hogy a mellékvesevelőnek akkor jut igazán szerep, ha a szervezetet komoly pszichés vagy fizikai megterhelések érik.

A hormonok hiányát a szervezet egyéb utakon igyekszik pótolni, így tüneteket nem vagy alig észlelünk. Nem így túltermelődésük esetén (pl. phaeocromocytoma nevű, ritka daganatos megbetegedés).

A vezető tünet a magas vérnyomás, a beteg ezzel fordul orvoshoz. Ilyenkor jellemző a tapadós, nedves haj, verejtékes bőr a profúz izzadás miatt, rohamokban kipirulás, elsápadás, valamint fogyás.

Egyéb tünetek: lüktető fejfájás, remegés, szapora pulzus, vércukorszint-emelkedés, makacs székrekedés, esetleg rohamokban hőemelkedés, láz.

Az ember a felgyorsult tempó, a rohamos változások következtében szinte folyamatos „nyomás” alatt, stressz árnyékában él. Így a mellékvesevelő is folyamatos „gyakorlatoztatásnak” van kitéve, és a tartalékok gyorsan kiürülnek. Ez ellen csak az alkalmazkodóképesség fejlesztésével és a pszichés hozzáállás megváltoztatásával lehet védekezni.

| mellékvese, hormonok, szteroid, adrenalin, Addison-kór, Cushing kór
2018-05-07 01:10:31

Web Design & Development Prowebshop