Phaeochromocytoma (mellékvesevelő daganat)

A mellékvesevelő hormonjai az adrenalin és noradrenalin. Legfontosabb hatásaik az idegrendszer működésével függenek össze.

feokromocitóma, phaeochromocytomia, mellékvesevelő daganat | InforMed Hírek16   InforMed | Kiss, R.
Az akaratunktól független idegrendszert vegetatívnak is nevezzük, és a működését szimpatikus és paraszimpatikus részekre osztjuk fel. A szimpatikusparaszimpatikusfolyamatok a tartalék energiák raktározását végzik, pihentetik és felkészítik a szervezetet a későbbi nagyobb feladatokra: csökken a szívműködés és légzés gyakorisága, fokozódik a tápanyagok felszívódása és elraktározása stb.

A mellékvesevelő hormonjai a szimpatikus idegrendszer működését fokozzák, annak hatásait hozzák létre. Tehát erőteljesen gyorsítják és fokozzák a szívműködést, emelik a vérnyomást, gyorsítják a keringést és az oxigén-felhasználást, fokozzák a sejtek energiafogyasztását. Segítenek a keringő vér ún. újraelosztásában, ami azt jelenti, hogy a működő szervek keringése fokozódik, a pihenő szerveké pedig csökken.

Kórosan fokozott működés

Ennek oka a mellékvesevelő sejtjeiből kiinduló, fokozott hormonprodukciót végző daganat, az ún. phaeochromocytoma. Szerencsére, ritka elváltozás ez, de felismerése nagyon fontos, mert tünetei az életet veszélyeztetik! A vezető tünet a magas vérnyomás, amely néha extrém magas értékeket is elérhet.

Egyes esetekben a fokozott hormonkiáramlás nem állandó, hanem egy-egy fizikai vagy pszichés megerőltetést jelentő helyzetben, vagy esetleg kimutatható kiváltó ok nélkül jelentkezik. Ilyenkor esetleges teljes jóllétet és panaszmentességet követően pillanatok alatt emelkedik fel a vérnyomás, amit nagy fejfájás, elsápadás, erős izzadás kísér. Jó esetben ez a rosszullét spontán hamar megszűnik, de bizony okozhat súlyos szövődményt (agyvérzés, szívinfarktus) is. Máskor nincsenek ilyen sokkoló tünetek, a betegnél csak a magas vérnyomás észlelhető. A részletes kivizsgálás derítheti ki, hogy a háttérben a mellékvesevelő daganata áll.

Kórosan csökkent működés

Bármilyen meglepő is, a mellékvesevelő a szervezet számára nem pótolhatatlan szerv, akár teljes kiesése sem okoz tüneteket. Az idegrendszer működésének olyan autonóm szabályozása van, ami pótolni tudja a hiányzó hormonok szerepét.

Amikor a múlt században az élettan tudósai állatkísérletekben azt találták, hogy a mellékvese-irtott állatok valamennyien elpusztultak, tévesen gondolták, hogy ennek az eltávolított mellékvesevelő az oka. Az élethez a kéreghormonok normális működése elengedhetetlen.

Kezelés

A phaeochromocytoma kezelése egyértelműen csak a daganat eltávolítása lehet! Természetesen a súlyos, sokszor gyakran jelentkező rosszullétek, vérnyomás-kiugrások a műtét sikere érdekében megfelelő előkészítő kezelést igényelnek, erről a későbbiekben még szót ejtünk.

| feokromocitóma, phaeochromocytomia, mellékvesevelő daganat
2019-10-29 20:48:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop