A pajzsmirigy működési zavarai

Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, pajzsmirigytúltengés (hipertireózis) alakul ki, a pajzsmirigy csökkent működése pedig a hipotireózis.


Fáradt? Vagy épp túl izgatott? – lehet, hogy pajzsmirigybetegsége van

A pajzsmirigybetegség elsősorban a nőket érinti, akár meddőséget is okozhat. A gyakoribb alulműködést nehéz felismerni, sajnos sokan már későn jutnak orvoshoz.


A pajzsmirigybetegségek bőrtünetei

A pajzsmirigy többek között fontos szerepet játszik az alapanyagcsere szabályozásában, amit az évszakok és a külső hőmérséklet változásával át kell hangolni. Így a nyár-ősz, valamint a tél-tavasz évszakváltásnál jelentkezhetnek a szervre jellemző bőrtünetek.


A pajzsmirigy alulműködése, a hipotireózis

A hipotireózis azt jelenti, a pajzsmirigy nem termel elég hormont. A betegség leggyakrabban a 60 éves kor feletti nőket érinti, de fiatalokban is előfordul. Kezelés nélkül elhízáshoz, ízületi fájdalomhoz, meddőséghez, szívbetegséghez vezethet. Szerencsére egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a hormonhiány, és szintetikus hormon adagolásával könnyen kezelhető. A kezelés személyre szabottan történik.


Működő pajzsmirigyszövetet hoztak létre őssejtekből

Működő pajzsmirigyszövetet hoztak létre őssejtekből egérkísérletekben, a módszer a későbbiekben lehetővé teheti a pajzsmirigyhormon hiányában szenvedő páciensek kezelését - számoltak be eredményükről belga kutatók a Nature tudományos folyóiratban.


Kicsi, de jelentős szervünk - Szabályozó szerepben

Pajzs, pillangó, U betű - lehet választani, mert többféle fantázianévvel is szerepel az a létfontosságú mirigy, amely nyakunk elülső részén, a légcső két oldalán helyezkedik el. "Pajzsmirigy néven vált ismertté, egyrészt, mert a pajzsporc előtt található, másrészt, mert alakja szerint leginkább pajzshoz hasonlít" - mondja beszélgetőpartnerem, Varga Fatima endokrinológus szakorvos.


Tanulmány: a pajzsmirigyrák ritkán rövidíti meg az életet

A legtöbb pajzsmirigyrákos olyan hosszú életet él, mint betegség nélkül élő kortársai, ez alól csak az előrehaladott pajzsmirigyrákban szenvedő emberek képeznek kivételt - idézte német kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).


A pajzsmirigy-gyógyszer időseknél fokozhatja a csonttörés kockázatát

Azok az idősebb emberek, akik pajzsmirigy-alulműködés miatt gyógyszert szednek, fokozott kockázatnak lehetnek kitéve csonttörés szempontjából, olvasható egy új kutatás beszámolójában.


A jódozott sóban rejlik az IQ titka

Kazahsztánban már nem azt mondják egymásnak az iskolás gyerekek, hogy „buta vagy”, hanem azt, „te jódhiányos”. Hosszú és küzdelmes volt az út, amíg eljutottak odáig, hogy az emberek fontosnak tartsák a jódozott só fogyasztását. A jódozott sóval ugyanis csecsemőkorban megelőzhető az agykárosodás, így nem csökken a népesség IQ-ja.


Egy ritka, gyógyítható daganat: A pajzsmirigyrák

Pajzsmirigyrák – szól a diagnózis. Pajzsmirigyrák, ismétli szótagolva a beteg, és szinte összerogy a szavak súlya alatt. Ekkor még nem tudja, hogy a ritka, rosszindulatú daganatos betegségek közül – amely a daganatos megbetegedések egy százalékát teszi ki - ez a rákfajta ma már gyógyítható. A daganat korai felismerése, a pajzsmirigy radikális, műtéti eltávolítása, majd az ezt követő sugárterápia és az élethosszig tartó hormonkezelés hatására a beteg újra egészségesen élheti mindennapjait.


1 | |

Web Design & Development Prowebshop