A pajzsmirigy-gyógyszer időseknél fokozhatja a csonttörés kockázatát

Azok az idősebb emberek, akik pajzsmirigy-alulműködés miatt gyógyszert szednek, fokozott kockázatnak lehetnek kitéve csonttörés szempontjából, olvasható egy új kutatás beszámolójában.

pajzsmirigy, csontritkulás, törés | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
A pajzsmirigy-hormon hiánya időskorban gyakori jelenség, különösen a nők körében, ilyenkor általában a levothyroxin nevű gyógyszert írják fel a betegnek.

A kutatók szerint a hormon szintje a korral természetes módon csökken, de a hormonpótló terápia adagolása ezt gyakran nem tükrözi. A kezelt betegek szervezetében nem egyszer túl nagy adag pajzsmirigy-hormon kerül, amit a vizsgálatok a csontritkulással hoznak összefüggésbe.

A kutatók több mint 200 ezer főként nőbeteg adatait elemezték (életkor: 70 év vagy annál több), a betegeknek 2002 áprilisa és 2007 márciusa között írták elő a gyógyszer szedését.

A betegek mintegy 10 százalékánál fordult elő legalább egy törés a vizsgált időszakban. Azoknál, akik a gyógyszert szedték, jelentősen nagyobb volt a törés kockázata, mint azoknál, akik szedték ugyan, de már jóval korábban abbahagyták.

Az éppen gyógyszert szedők körében a legmagasabb adagot kapóknál a törés kockázata 3,5-szer nagyobb volt, mint a legalacsonyabb adagot szedőknél. A levothyroxinos kezelés még a többi rizikófaktor figyelembevétele után is növelte a csípőtáji törés kockázatát mind a nők, mind a férfiak esetében, és a legnagyobb kockázat a legmagasabb adaggal volt összefüggésben.

A kutató szerint a hormonpótló kezelésben részesülőket rendszeresen ellenőrizni kell, és adagjaikat az idő múlásával újra meg kell állapítani.

Health.com
| pajzsmirigy, csontritkulás, törés
2011-05-05 16:18:27

Web Design & Development Prowebshop