A pajzsmirigy működési zavarai

Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, pajzsmirigytúltengés (hipertireózis) alakul ki, a pajzsmirigy csökkent működése pedig a hipotireózis.

pajzsmirigy, hipertireózis, hipotireózis, kretén, golyva | InforMed Hírek16   InforMed | Horváth, K.
Túlműködés - hipertireózis

Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, pajzsmirigytúltengés (hipertireózis) alakul ki. Normál körülmények között a pajzsmirigy hormontermelését az agyalapi mirigy TSH-hormonja szabályozza, érzékelve a vérben keringő T4- és T3-szintet. Ha ezen hormonok szintje csökken, több TSH termelődik, ami fokozott munkára serkenti a pajzsmirigyet. Ellenkező esetben a növekvő T4- és T3-szint hatására visszaszorul a TSH-termelés, s a kisebb inger miatt csökken a pajzsmirigy működése. Pajzsmirigytúltengésben ez a szabályozás felborul.

Lehetséges, hogy a szervezet olyan "serkentő" anyagokat termel, amelyek a TSH-tól függetlenül kényszerítik hormontermelésre a pajzsmirigyet. Más esetben a pajzsmirigy egyes sejtjei kivonják magukat a szabályozás alól, s nagy buzgalommal ontják magukból a hormonokat. A hipertireózis tünetei közül sok egyéb betegségben is megjelenik, mégis a klasszikus tünetegyüttes gyakran már "ránézésre" is kétségtelenné teszi a diagnózist. E tünetek közt említést érdemel a jó étvágy mellett bekövetkező fogyás, idegesség, feszültség, szapora szívverés, rossz melegtűrő képesség.

A betegséget gyógyszeresen, műtéttel vagy radiojóddal lehet kezelni. Hogy a három lehetőségből melyiket választja az orvos, több tényezőt kell figyelembe venni: a hipertireózis okát, a pajzsmirigy nagyságát, a beteg korát és egyéb betegségeit. A gyógyszeres terápia 1-2 évig, esetenként hosszabb ideig is tarthat. Sajnos mindhárom kezelési mód mellett gyakori a kiújulás és a pajzsmirigy elégtelenség kialakulása.

Csökkent működés - hipotireózis

A pajzsmirigy csökkent működése a hipotireózis. Kialakulhat pajzsmirigyműtét után, amikor a megmaradt szövetmennyiség nem képes elegendő hormont előállítani. Gyakori még, hogy úgynevezett autoimmun gyulladási folyamat pusztítja el a pajzsmirigyet, vagy a túltengés kezelésére alkalmazott radiojód. Ritkán az agyalapi mirigy hiányos működése vezet hipotireózishoz.

A hipotireózis tünetei igen jellegzetesek: a test puffadt, a bőr száraz, hámló és sápadt, a szőrzet és a haj hullik, a beteg fáradt, aluszékony, szellemi képességei hanyatlanak, hangja mélyül, rekedtté válik. Ez utóbbi tünet annyira jellemző a betegségre, hogy emiatt még telefonon keresztül is felismerhetőnek tartják.

Súlyos betegség a veleszületett, nem kezelt hipotireózis, amit kretenizmusnak neveznek: a testi és szellemi fejlődés nagyfokú elmaradása jellemzi, jellegzetes arcvonásokkal. Régebben gyakori volt a jódhiányos területeken. Szerencsére ma már minden újszülöttnél megtörténik a pajzsmirigyműködés szűrése, és ha szükséges, idejében kezelni lehet a kis beteget, s megelőzni e súlyos kórkép kialakulását. A pajzsmirigy-elégtelenség a hormon pótlásával könnyen kezelhető. A kezelést egész életen át kell folytatni.
| pajzsmirigy, hipertireózis, hipotireózis, kretén, golyva
2019-09-10 10:51:03

Web Design & Development Prowebshop