Hipertireózis

Hipertireózis - olyan állapot, melyben a pajzsmirigy túlműködik - akkor alakul ki, mikor a pajzsmirigy túl sok hormont termel. A hipertireózisnak számos oka van, köztük immunológiai reakciók (úgy hiszik, hogy ez a Basedow- Graves-kór oka). Akiknek tireoiditiszük (pajzsmirigy-gyulladás) van, jellegzetes módon átesnek egy hipertireoid szakaszon.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: FreeDigitalPhptos. net

A gyulladás viszont károsíthatja a pajzsmirigyet, úgyhogy a kezdeti túlműködés csupán előzménye lesz egy átmeneti (ez a gyakoribb) vagy maradandó alulműködésnek (hipotireózisnak).

A toxikus pajzsmirigy göbök (adenomák), rendellenes szövetdaganat területei a pajzsmirigyen belül, néha elszabadulnak a pajzsmirigyet normálisan szabályozó mechanizmusok alól, és nagy mennyiségben termelnek pajzsmirigyhormont. Egy emberben egy vagy több göb is lehet. A toxikus multinoduláris golyva (Plummer-kór), melyben sok göb van jelen, ritka serdülőkben és fiatal felnőttekben, viszont az emelkedő életkorral egyre gyakoribbá válik.

Hipertireózisban, tekintet nélkül az okára, felgyorsul a szervezet működése. A szív erősen és gyorsabban ver, ritmuszavar léphet fel, ami a szívverés tudatosulásához vezet (szívdobogás-érzés - palpitáció). Többnyire nő a vérnyomás. Sok hipertireoid embernek melege van még hűvös helyiségben is. Bőrük nyirkossá válhat, bőségesen izzadnak, és a kezük enyhén remeg. Sokan idegesnek, fáradtnak és gyengének érzik magukat, mégis megnövekedett az aktivitásuk szintje; megnő az étvágyuk, mégis fogynak, rosszul alszanak, gyakori vastagbélmozgásaik vannak, esetenként hasmenéssel.

Az idősek hipertireózisában esetleg nem alakulnak ki ezek a jellegzetes tünetek, hanem, ahogy néha nevezik apatikus vagy maszkírozott (lárvált, rejtett) hipertireózisuk van. Egyszerűen gyengékké, álmosakká, zavartakká, visszahúzódókká és levertekké válnak. Viszont szívtünetek, különösen ritmuszavar gyakrabban jelentkezik a hipertireózisban szenvedő idősebb egyéneken.

A hipertireózis szemtüneteket is okozhat: puffadtságot a szemek körül, a szemgolyó kidülledését, növekedett könnyképzést, irritációt és szokatlan érzékenységet a fény iránt. Úgy tűnik az illető mereven bámul. Ezek a szemtünetek hamar eltűnnek, miután a pajzsmirigyhormon-elválasztás zavara rendeződik, kivéve a Basedow-Graves-kórosokat, akiknek sajátos szemproblémájuk lehet.

A hipertireózis a Basedow-Graves-kór, a toxikus noduláris golyva és a másodlagos hipertireózis formájában jelenhet meg.

Basedow-Graves-kór

A Basedow-Graves-kórt (toxikus diffúz golyvát) a pajzsmirigyet túl sok pajzsmirigyhormon termelésére serkentő antitest okozza. A Basedow-Graves-kórosokban a hipertireózis tipikus tünetein túlmenően még három további megkülönböztető tünet is jelentkezik. Mivel az egész mirigy stimulálódik, nagy mértékben megnőhet, ami kidudorodást (golyvát) okoz a nyakon. A Basedow-Graves-kórosok szeme kidülledhet (exophthalmus)s, és kevésbé gyakran, a lábszár felett lévő bőrterületek megduzzadnak.

A szemek azért düllednek kifelé, mert egy anyag a szemüregben (orbita) fölszaporodik. Ez a kidülledés a feltűnően merev tekinteten és a hipertireózis okozta egyéb szemelváltozásokon kívül kialakuló tünet. A szemeket mozgató izmok képtelenné válnak a megfelelő működésre, nehézé vagy lehetetlenné téve a szemek normális mozgatását, vagy a mozgások összerendezését, aminek a következménye a kettőslátás.

Előfordulhat, hogy a szemhéjak nem csukódnak tökéletesen, apró idegentestek okozta sérülésnek és kiszáradásnak téve ki a szemet. Ezek a szemelváltozások elkezdődhetnek évekkel a hipertireózis többi tünete előtt, a Basedow-Graves-kórra utaló korai jellemző tünetként, vagy pedig esetleg csak a többi tünettel együtt lépnek fel. A szemtünetek megjelenhetnek vagy rosszabbodhatnak még azután is, hogy a pajzsmirigy-túlműködést kezelik vagy rendezik.

A szemtüneteken lehet segíteni az ágy fejének felemelésével, szemcseppek alkalmazásával, a szemek leragasztásával alvás alatt és esetenként húgyhajtók szedésével. A kettőslátáson szemprizma használatával lehet segíteni. Végül, szájon át szedett mellékvesekéreg hormon (kortikoszteroid) gyógyszerekre, a szemüreg röntgenbesugárzására és sebészeti beavatkozásra lehet szükség.

Basedow-Graves-kórban egy a szemek mögött felszaporodóhoz hasonló anyag lerakódhat a bőrben is, általában a lábszár felett. A megvastagodott terület viszkető és vörös lehet, és ha ujjal megnyomjuk, a tapintata kemény. Akár a szem mögötti lerakódások, ez a probléma is kezdődhet a hipertireózis többi tünetének megjelenése előtt vagy után. Mellékvesekéreg hormon tartalmú krémek vagy kenőcsök enyhíthetik a viszketést és a bőrkeményedést. Gyakran megmagyarázhatatlanul, kezelés nélkül is eltűnik a bőrjelenség, hónapokkal vagy évekkel később.

Toxikus noduláris golyva

A toxikus noduláris golyva esetén a pajzsmirigyben egy vagy több csomó túl sok pajzsmirigyhormont termel, és nincs a tireoidea-stimuláló hormon szabályozása alatt. A csomók valódi, túlműködő, jóindulatú pajzsmirigydaganatok és nem járnak a Basedow-Graves-kórban megszokott dülledt szemekkel és bőrjelenségekkel.

Szekunder hipertireózis

A hipertireózist (ritkán) egyfajta agyalapi mirigydaganat okozhatja, amely túl sok tireoidea-stimuláló hormont termel, ez pedig arra serkenti a pajzsmirigyet, hogy túlzott mennyiségben termeljen pajzsmirigyhormont. A pajzsmirigy-túlműködés másik ritka oka az agyalapi mirigy érzéketlensége a pajzsmirigyhormonra, ami az agyalapi mirigyben túl sok tireoidea-sti-muláló hormon termeléséhez vezet.

Hólyagos üszögterhességben (mola hydatidosa)s szenvedő nőkön is előfordulhat pajzsmirigy-túlműködés, mert a pajzsmirigyet túlságosan serkenti a mán koriogonadotropin magas szintje a vérben. A hipertireózis eltűnik, miután az üszögterhességet megszakították, és a mán koriogonadotropin eltűnik a vérből.

Szövődmények

A heveny tireotoxikózis a pajzsmirigy hirtelen, szélsőséges túlműködése lázat, súlyos izomgyengeséget, nyugtalanságot, hangulati kilengéseket, zavartságot, megváltozott tudati állapotot (még kómát is) és megnagyobbodott májat hozhat létre enyhe sárgasággal. A tireotoxikózis életet fenyegető veszélyhelyzet, ami azonnali kezelést igényel. A szív jelentős igénybevétele életveszélyes ritmuszavarhoz (aritmiákhoz) és sokk állapothoz vezethet.

Tireotoxikózist általában nem vagy nem megfelelően kezelt hipertireózis okoz, kiválthatja fertőzés, sérülés, sebészi beavatkozás, rosszul gondozott cukorbetegség, félelem, terhesség vagy szülés, a pajzsmirigygyógyszerek szedésének abbahagyása vagy más megpróbáltatás. Gyermekben ritka.

Kezelés

A hipertireózist általában gyógyszerrel lehet kezelni, de további lehetőségek közé tartozik a pajzsmirigy sebészi eltávolítása, vagy kezelése radioaktív jódoldattal. Mindegyik módszernek vannak előnyei és hátrányai.

A pajzsmirigynek kis mennyiségű jód kell, hogy megfelelően működjön. Nagy mennyiségű jód viszont csökkenti a mirigy hormontermelését és megakadályozza, hogy a mirigy túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormont bocsásson ki. Emiatt az orvosok használhatnak nagy mennyiségű jódot arra, hogy megállítsák a mirigy túlzott hormontermelését. A jódkezelés különösen akkor hasznos, mikor az orvosoknak a hipertireózist gyorsan kell befolyásolniuk, mint tireotoxikózis során vagy sürgős sebészeti beavatkozás előtt. A jód viszont nem használható a hipertireózis rutin vagy hosszú távú kezelésére.

A propiltiouracil és a metimazol, a hipertireózis kezelésére leggyakrabban használt gyógyszerek, a mirigy pajzsmirigyhormon termelésének csökkentésével lassíthatják a pajzsmirigy-működést. Mindkét gyógyszert szájon át szedik, magas adagokkal kezdve, majd később a pajzsmirigyhormon vérvizsgálati leleteinek megfelelően változtatva.

Ezekkel a gyógyszerekkel általában hat hét vagy három hónap alatt beállítható a pajzsmirigy-működés, de a gyógyszer nagyobb adagjaival gyorsabban vissza lehet szorítani a betegséget - a kedvezőtlen hatások nagyobb kockázata mellett. Ezek közé a kedvezőtlen hatások közé allergiás reakció (leggyakrabban bőrkiütések), hányinger, ízérzés elvesztése tartozik és ritka alkalommal a vérsejtek termelésének gátlása a csontvelőben.

A csontvelő-működés hanyatlásával lecsökken a fehérvérsejtek száma, életveszélyes helyzetet hozva létre, melyben az illető ellenállása csökken a fertőzésekkel szemben. Ez a két gyógyszer a legtöbb tekintetben hasonló, de a propiltiouracil talán biztonságosabb terhes nők számára a metimazolnál, mert az előbbiből kevesebb jut el a magzatba. A karbimazol elterjedten használt gyógyszer Európában, metimazollá alakul át a szervezetben.

A béta-blokkoló szerek, mint a propranolol, kedvezően befolyásolják a hipertireózis egyes tüneteit. Ezek a gyógyszerek hatékonyan lassítják a szívritmust, csökkentik a remegést (tremort) és a szorongást. Emiatt az orvosok különösen hasznosnak találják a béta-blokkolókat azok számára, akiknek tireotoxikózisuk van, és azok számára, akiknek kellemetlen vagy veszélyes tüneteik vannak és a hipertireózisukat még nem tudták más kezeléssel befolyásolni. A béta-blokkolók azonban nem hatnak magára a kóros pajzsmirigy-működésre.

A hipertireózist lehet radioaktív jóddal is kezelni, ami elroncsolja a pajzsmirigyet. A szájon át bevett radioaktív jódból nagyon kevés radioaktivitás jut a szervezet egészébe, míg nagy mennyiség kerül a pajzsmirigybe. Az orvosok próbálják úgy beállítani a radioaktív jód adagját, hogy eleget roncsoljon el a pajzsmirigyből a hormon termelésének normalizálásához anélkül, hogy túlságosan csökkentenék a pajzsmirigy-működést.

Legtöbbször a radioaktív jódkezelés végül mégis hipotireózist (pajzsmirigy-alulműködést) hoz létre, egy olyan állapotot, ami pajzsmirigyhormon-pótló terápiát igényel. Ha valakinek pajzsmirigyhormon-pótló terápiára van szüksége, naponta egy pajzsmirigyhormon tablettát kell bevennie élete végéig, a nem kielégítő mennyiségben termelődő természetes hormon pótlására.

A kezelt betegek mintegy 25%-ának van hipotireózisa a radioaktív jódterápiát követő első évben, de a százalékos arány folyamatosan nő a rákövetkező 20 évben. Azt az aggályt, hogy a radioaktív jód rákot okozhat, sosem erősítették meg. Radioaktív jódot nem adnak terhes nőnek, mivel átjut a méhlepényen, és roncsolhatja a magzat pajzsmirigyét.

A pajzsmirigy-eltávolítás (tireoidektómia) során a pajzsmirigyet sebészileg távolítják el. A sebészi beavatkozás különösen a fiatal hipertireoid beteg számára ajánlott lehetőség. A műtéti megoldás jön szóba akkor is, ha valakinek nagyon nagy golyvája van, vagy ha allergiás a hipertireózis kezelésében használt gyógyszerekre, illetve jelentős gyógyszer-mellékhatások lépnek fel.

A hipertireózist a műtétet választók több mint 90%-ában tartós eredménnyel sikerül befolyásolni. Sebészi beavatkozás után egyesekben bizonyos fokú hipotireózis fordul elő, akiknek ekkor pajzsmirigyhormon-pótló szert kell szedniük életük végéig. Ritka szövődmények közé tartozik a hangszalagok bénulása és a mellékpajzsmirigyek károsodása (ezek kicsiny mirigyek a pajzsmirigyek mellett, melyek a kalcium szintet szabályozzák a vérben).

| hipertireózis, pajzsmirigy túlműködés, Basedow- Graves-kór, toxikus adenoma, forró göb
2023-03-22 18:44:53
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop