Főoldal » Betegségek » Szembetegségek, látás »

UV sugárzás és a szem

Az UV-sugárzás nemcsak a bőrre, de szemre is nagyon ártalmas lehet. Egyértelműen összefüggésbe hozható a szürke hályog és a pterygium vagy más néven kúszóhályog kialakulásával.


Piros a szeme?

Mintha millió apró homokszem lenne benne, szúr és folyton viszket. Másnak fel sem tűnik, csak a tükörben látja, hogy a szeme olyan, mintha sírt volna. Van, aki a huzatra, van, aki a számítógépre fogja. Máskor az ok tisztázatlan.


A rövidlátást nem lehet kinőni

Európában minden negyedik ember rövidlátó, és ez az arány várhatóan növekedni fog, mert a szem már gyerekkorban fokozott megterhelésnek van kitéve.


Őssejtekből tenyésztett retina

Egy japán orvoscsoport indukált pluripotens őssejtekből létrehozott retinasejteket ültetett be egy beteg szemébe, hogy gyógymódot találjanak a makula degeneráció súlyos látáskárosodással, vaksággal járó nedves típusára.


Lásson tisztán!

Csak az 50 évesnél idősebb populációban közel 33 ezer vak és 218 ezer látássérült ember él hazánkban. Az esetek többségében azonban nem az ismert szemészeti problémák, a szürkehályog, a zöldhályog vagy egyéb látóhártya-betegségek, hanem a cukorbetegség áll a háttérben.


Egyiptomi szembetegség (trachoma)

A szemcsés kötőhártya-gyulladás vagy egyiptomi szemgyulladás Afrikában a nőknél négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál, és a nőknek kevesebb lehetőségük van arra, hogy antibiotikumhoz jussanak vagy megoperáltassák a szemüket.


Amit nem tudott a lézeres szemműtétről

Napjainkban már nemcsak a vadászpilótáknak fontos a hibátlan látás, rengeteg civil fordul meg a lézerklinikákon. A legtöbben természetesen nem pusztán azért döntenek a műtét mellett, mert kényelmetlennek érzik a szemüveget vagy a kontaktlencsét, hanem mert a femtolézeres eljárással a legkülönbözőbb, akár szemüveggel nem korrigálható látáshibák is javíthatók.


Csecsemőkori szemvizsgálat: minden tizedik gyermek érintett

Tíz egészségesnek vélt kisgyermek közül egynek a szeme beteg, ez három esetben kancsalságot takar. A betegség gyógyítható, az eredményes kezeléshez azonban fontos, hogy időben felismerjék a rendellenességet. A kancsalság szűrése hagyományos, pupillatágításos vizsgálattal is végezhető, ennél azonban már van barátságosabb speciális megoldás is.


Vakságot okozott egy szemműtéteknél használatos készítmény

Egy szemészeti műtéteknél használatos készítmény okozott vakságot 13 betegnél, és súlyos szemkárosodást további 28 esetben Spanyolországban - közölte a sajtó a hét végén a spanyol egészségügyi hatóságokra hivatkozva.


Jól van a retina beültetett japán nő

A japán nő jól van, tisztábban lát, szövődmény nem alakult ki. A betegnek makula degenerációja, vagyis sárgafolt pusztulása volt, amely vakságot okozhat. Japánban a körülbelül 700 ezer embert érint a betegség.


Vakok és gyengén látók - rehabilitációs tevékenység támogatása

Jelentősen nőnek a vakok és gyengén látók életfeltételeinek javítását szolgáló támogatások - mondta az Emberi Erőforrások Minisztéri...


Háromszorosára nő a vakok száma 2050-re

Háromszorosára, a jelenlegi nagyjából 36 millióról 115 millióra nő a vakok száma 2050-re a világ népességének növekedése és öregedés...


A monitorok előtt töltött túl sok idő rövidlátást okoz a gyerekeknél

A monitorok előtt töltött túl sok idő rövidlátást okoz a gyerekeknél - figyelmeztettek svéd orvosok.


Mesterséges intelligencia keresi a szembetegségek tüneteit

A szembetegségek tüneteit keresi a DeepMind nevű mesterséges intelligenciájával a Google technológiai óriáscég egy brit klinikán.


Felmérés: az ötven év felettiek 13 százaléka vak vagy látássérült

Az ötvenéves és annál idősebb emberek 13,5 százaléka vak vagy látássérült, ami mintegy 250 ezer embert jelent országszerte, pedig a vaksá...


hirdetés