Legutóbbi cikkek

Óvjuk a szemünk világát

A kor előrehaladtával nagyobb a valószínűsége a szemmel kapcsolatos gondoknak, de fontos tudni, hogy mi magunk is sokat tehetünk szemünk védelméért.

Mit kell tudni az allergiás kötőhártya-gyulladásról?

2023. 05. 24

Az allergiás kötőhártya-gyulladás jelentkezhet tömegesen a tavaszi-nyári magas virágpollen-tartalmú időszakban, kiválthatják esetenként kozmetikumok: például szem-, arc-, hajfesték, púder, de előidézhetik szemcseppek, szemkenőcsök: például pilocarpin biotikumok, kontaktlencse-ápoló szerek, sőt, a jó kamilla is, parfüm, körömlakk, szappan,okozhatják vegyszerek, kutya-, macskaszőr, szembe került bogarak, súlyosbítják: nagy meleg, fokozott napfény: UV-sugárzás, poros, füstös, szennyezett levegő.

A "vörös szem" tünetegyüttes

2023. 05. 24

Normál állapotban a szem fehér színű, ezt a színt az ínhártya színe adja. Bármely folyamat, amely kötőhártya-izgalmat hoz létre, a szem kivörösödését okozza. A kötőhártya-izgalom leggyakoribb okai a gyulladások, illetve fertőzések.

Mi okozza a szemszárazságot?

2023. 05. 08

A szemszárazság igen kellemetlen állapot, mely akkor lép fel, ha a könnyből túlságosan gyorsan elpárolog a víz, vagy ha a termelt könny mennyisége csökken.

A látóhártya (retina) legfontosabb betegségei

2023. 03. 02

Közismert, hogy a Helmholtz által felfedezett szemtükör megalkotása óta a belgyógyász, ideggyógyász, idegsebész kollégák milyen sokszor küldik át betegeiket szakmai tanácsadás, ún. konzílium céljából a szemészorvoshoz. Ennek több oka is van.

Új lehetőség a vakság gyakori okainak megelőzésére

2023. 03. 02

Az UVA Health tudósai felfedeztek a szemben a kóros érnövekedést okozó fehérjét, mely kiváltja az időskori makuladegeneráció, az ischaemiás retinavéna elzáródást, illetve a cukorbetegek retnopátiáját.

A magasvérnyomás betegségben előforduló szemfenéki tünetek

2022. 12. 05

A belgyógyász kollégák számára a legtöbb konziliárusi segítséget a magasvérnyomás betegség (hipertónia) szemfenéki stádiumának meghatározásában adják a szemészek.

Papillaödéma

2022. 11. 27

A papillaödéma a látóidegfő megduzzadása megnövekedett koponyaűri nyomás miatt, a látóideg a szembe való belépés helyén megduzzad.

A súlyemelés árthat a szemnek

2022. 09. 21

A rendszeresen végzett súlyemelés fokozhatja a szemnyomás látást is veszélyeztető növekedésének kockázatát.

Szem, jóindulatú daganatok

2022. 08. 28

A kötőhártyán kétféle nem rákos (jóindulatú) elváltozás keletkezhet.

Árulkodó szemek

2022. 08. 10

Egy Ausztráliában végzett vizsgálat szerint túlsúlyos vagy elhízott gyermekeknél már hat éves kor körül elváltozások jelennek meg a szemben, ez figyelmeztető jele annak, hogy a későbbi életszakaszban szív- és érrendszeri betegség kialakulása lehetséges.

1 | |
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop