Főoldal » Betegségek » Szembetegségek, látás » A szem felépítése, működése »

A retina és az agykéreg mozgásérzékelése összefügg

Bázelben dolgozó magyar kutatók egereken végzett kísérletekkel bizonyították, hogy a látás során a mozgások irányát a retina és az agykérgi idegsejt hálózatok egymásra épülő tevékenysége értelmezi.


A szem melanomája

Rendkívül agresszív, gyors áttétképződéssel járó rák a szemben kialakuló melanoma. Az 50 év feletti lakosság körében ez a leggyakoribb rosszindulatú szemdaganat. Időben felismerve jól kezelhető.


Gyógyszerek és látásromlás

Száraznak érzi a szemét? Vörös, viszket, vagy könnyezik? Homályos a látása? Ennek oka lehet az Ön életkora, az időjárás, vagy a macskája. De gondoljon még valamire: a gyógyszeres szekrényére.


Gátolhatja a periferiális látást a Google okosszemüvege

Gátolhatja a jobb szem feletti periferiális látást a Google Glass okosszemüveg - írta tanulmányában egy kaliforniai szemészorvos és kutatócsoportja.


Szubatomi részecskéket észlel a mesterséges "retina"

Az emberi szem ihlette a fizikusokat egy olyan processzor kifejlesztésére, amely a jelenlegieknél négyszázszor nagyobb sebességgel képes elemezni a keletkező szubatomi részecskéket. Az eszközt 2020-tól alkalmazhatják a nagy hadronütköztetőnél (LHC).


A világon elsőként nyomtattak szemsejteket

A világon elsőként nyomtattak szemsejteket brit kutatók. Az új technológiával a jövőben visszaadhatják a látását azoknak, akik elveszítették szemük világát - noha ehhez még több évnyi kutatás szükséges.


Nagyobb felbontásban érzékelik a mozgást a kisebb állatok

Nagyobb felbontásban, azaz több képre bontva, lassított felvételhez hasonlóan érzékelik a mozgást a kis testű állatok - állapította meg egy friss kutatás.


Tekintetünk csak akkor kerüli a kép már látott részeit, amikor keres valamit

Amikor egy képet nézünk, észre kell vennünk a fontos elemeket, és képesnek kell lennünk arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk a jelentéktelen részleteket. A régebbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a visszatérés gátlása (vagyis, hogy kisebb valószínűséggel tér vissza a tekintet oda, ahol már egyszer járt) egy olyan folyamat, ami a vizuális keresést hatékonyabbá teszi.


Ön lát három dimenzióban?

Egyre több 3D film jelenik meg a mozik műsorán: az „Utazás a föld középpontja felé” után most a Disney is egy három dimenziós filmen dolgozik. De vajon hogyan látunk három dimenzióban? Ön lát 3D-ben?


A szem valóban a lélek tükre

Svéd kutatók felfedezték, hogy a szem szivárványhártyájának mintázatából következtetéseket lehet levonni az illető egyes személyiségjegyeire.


Huszonhét kontaktlencsét operáltak ki egy nő szeméből Nagy-Britanniában

Huszonhét kontaktlencsét operáltak ki egy nő szeméből Nagy-Britanniában.


A patkányok kettős világlátása

A patkányok futás közben két szemüket függőlegesen is, vízszintesen is ellenkező irányban mozgatják. A szemmozgás iránya az állat fején...


Csíraölő hatásuk van egyes szemben lévő fehérjéknek

Csíraölő hatásuk van egyes szemben található fehérjéknek a Kaliforniai Egyetem kutatóinak felfedezése szerint, amely olcsó, mikrobák ellen...


Másként látnak a nők és a férfiak

A nők jobbak a színek között lévő apró különbségek megállapításában, a férfiak viszont ügyesebben követnek a szemükkel mozgó tárgy...


Az emberi szemben is megtalálható a mágnesesség érzékelését segítő fehérje

Az emberi szemben, a retinában is megtalálható az egyes állatfajoknál a mágneses navigációt segítő fehérje, a kriptokróm, így az embern...


hirdetés