Legutóbbi cikkek

A szem felépítés és működése

A szem viszonylag ellenálló, fehér, külső rétegének (ínhártya, szklera vagy szemfehérje) elülső felszínét vékony hártya (kötőhártya - konjunktiva) fedi. A fény a szaruhártyán (kornea), a szem felszínén lévő, átlátszó kupolán át lép a szembe.


Mit kell tudni a színlátásról?

A szemészeti alkalmassági vizsgálatok során elsősorban a látásélességet és a színlátást nézzük.


Gyógyszerek és látásromlás

Száraznak érzi a szemét? Vörös, viszket, vagy könnyezik? Homályos a látása? Ennek oka lehet az Ön életkora, az időjárás, vagy a macskája. De gondoljon még valamire: a gyógyszeres szekrényére.


A retina és az agykéreg mozgásérzékelése összefügg

Bázelben dolgozó magyar kutatók egereken végzett kísérletekkel bizonyították, hogy a látás során a mozgások irányát a retina és az agykérgi idegsejt hálózatok egymásra épülő tevékenysége értelmezi.


A szem melanomája

Rendkívül agresszív, gyors áttétképződéssel járó rák a szemben kialakuló melanoma. Az 50 év feletti lakosság körében ez a leggyakoribb rosszindulatú szemdaganat. Időben felismerve jól kezelhető.


Szubatomi részecskéket észlel a mesterséges "retina"

Az emberi szem ihlette a fizikusokat egy olyan processzor kifejlesztésére, amely a jelenlegieknél négyszázszor nagyobb sebességgel képes elemezni a keletkező szubatomi részecskéket. Az eszközt 2020-tól alkalmazhatják a nagy hadronütköztetőnél (LHC).


Másként látnak a nők és a férfiak

A nők jobbak a színek között lévő apró különbségek megállapításában, a férfiak viszont ügyesebben követnek a szemükkel mozgó tárgyakat - állapították meg amerikai kutatók.


Az emberi szemben is megtalálható a mágnesesség érzékelését segítő fehérje

Az emberi szemben, a retinában is megtalálható az egyes állatfajoknál a mágneses navigációt segítő fehérje, a kriptokróm, így az embernél is jelen lehetnek a mágneses érzékelés kezdetei, esetleg az evolúció valamely más célra alakította át a molekulát - állapították meg amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Nature tudományos magazinban tették közzé (https://www.nature.com).


A szem valóban a lélek tükre

Svéd kutatók felfedezték, hogy a szem szivárványhártyájának mintázatából következtetéseket lehet levonni az illető egyes személyiségjegyeire.


A szemészet története

Az orvostudomány fejlődése az emberiség fejlődésével egyidős. A orvostudomány fejlődésével a szemészet fejlődése is megkezdődött, hiszen a létbiztonsághoz és a mindennapi táplálék megszerzéséhez elengedhetetlen volt a jó látás.


1 |

Web Design & Development Prowebshop