Hirdetés

A szem melanomája

Rendkívül agresszív, gyors áttétképződéssel járó rák a szemben kialakuló melanoma. Az 50 év feletti lakosság körében ez a leggyakoribb rosszindulatú szemdaganat. Időben felismerve jól kezelhető.

rák, melanóma, melanóma a szemben, szemdaganat |

InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K.


A melanoma a szemben ritkábban alakul ki, mint a bőrön, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján például évente 25-30 páciensnél diagnosztizálják. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója kiemelte, hogy általában elhanyagolt esetekkel találkoznak.

A melanoma több helyen kialakulhat, így az íriszben, a sugártestben és leggyakrabban a retinában.

A szemben lévő melanoma leggyakrabban szemfenéki vizsgálat során, pupillatágítással szűrhető ki. Kívülről látható elváltozás ugyanis nem, vagy csak elvétve alakul ki a szemhéjon vagy a retinán. Árulkodó tünet lehet a fokozódó látásromlás, a torz látás vagy látótérkiesés, tágabb erek, de jelentkezhet szemfájdalom, esetleg barna folt a szem falán. Szinte mindig csak az egyik szemben alakul ki.

A daganat kialakulásának kockázati tényezői: előrehaladott életkor, a családi halmozódás, a világos szem- és bőrszín, valamint a fokozott UV-sugárzás.

50 éves kor felett évente fel kell keresni szemészt, aki a szemfenéki, pupillatágításos vizsgálat során nemcsak daganatos elváltozást fedezhet fel, de például szürkehályogra vagy szaruhártya problémákra is fény derülhet.

A korai felismerés fokozza a kezelés hatékonyságát és a látásélesség megőrzését. A kezelési lehetőségek a daganat méretétől és elhelyezkedésétől függenek. Enyhébb esetben szóba jöhet lézerkezelés, kontakt besugárzás vagy a daganat kimetszése. Későn felismert, nagyra nőtt melanoma kezelése csak a szemgolyó eltávolításával lehetséges.

Az eltávolított szemgolyót ma már esztétikus, nem feltűnő protézissel tudják pótolni, de a szem melanomája agresszív, könnyen okozhat áttéteket, ami jelentősen rontja a túlélési esélyeket.

Bár a nap káros sugarainak nincs annyira közvetlen roncsoló hatása a szemre, mint a bőrre, nyáron gondoskodni kell a szem megfelelő védelméről is. A jó napszemüveg kiválasztásánál fontos szempont, hogy a lencsék minél jobban rásimuljanak az arcra, így ugyanis oldalról is védelmet kap a szem.

Az UV sugárzás elsősorban a szaruhártyában és a szemlencsében okoz elváltozásokat. A retinát akkor éri jelentős károsodás, ha valaki például teljes napfogyatkozás esetén percekig belenéz a napkoronába.

rák, melanóma, melanóma a szemben, szemdaganat

2023-12-19 15:43:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop