A szem valóban a lélek tükre

Svéd kutatók felfedezték, hogy a szem szivárványhártyájának mintázatából következtetéseket lehet levonni az illető egyes személyiségjegyeire.

szem, írisz, szivárványhártya, írisz | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A kutatók 428 ember íriszét vizsgálva találták meg például a jószívűséget és bizalmat, illetve a neurotikus vonásokat és az impulzivitást kifejező mintákat.

A szakemberek szerint mindez arra is bizonyíték, hogy a személyiségjegyeknek legalábbis egy része örökletes.

A vizsgálatban résztvevők szivárványhártyjáról közeli képeket vettek fel, és a vizsgált személyek a személyiségükkel kapcsolatos kérdésekre is válaszokat adtak. Kétféle minta volt különösen jellemző, a gödröcskék és a barázdák. Azok, akiknél a gödröcskékből volt több, inkább voltak meleg szívűek, gyengédek és jobban bíztak másokban, míg azok, akiknél több volt a barázda, hajlamosabbak voltak a neurózisra, robbanékonyabb természetűek voltak, és jobban engedtek a vágyaiknak.

A kutatók szerint egy PAX6 nevű gén is fontos szerepet játszhat, ez irányítja ugyanis az írisz fejlődését az embriónál. Korábbi kutatások viszont azt mutatták ki, hogy a PAX6 gén egyik mutációja a robbanékonysággal és a rosszabb társas készségekkel van összefüggésben.

– Eredményeink alátámasztják azt a feltételezést, hogy a különféle írisz-mintákkal született emberek más és más életpályákat járnak be. A szivárványhártya különbségei biomarkerként is alkalmazhatók – mondja dr. Matt Larsson, a kutatócsoport vezetője.

Brit szakemberek igazolva látják a régi mondást, miszerint a szem a lélek tükre. Dr. George Fieldman szerint az is elképzelhető, hogy a biztonsági szolgálatok hasznosíthatják majd ezt a technikát az emberek elemzésére. Egyes brit nemzetközi repülőtereken már tesztelik az íriszvizsgálatot, de nem a személyiségjegyek megállapítására, hanem azonosításra. – Óvatosan kell bánni ennek az új kutatásnak a következtetéseivel. Nem lenne bölcs dolog, ha valakit a szeme alapján tartóztatnának le – teszi hozzá dr. Fieldman.

BBC News
| szem, írisz, szivárványhártya
2007-02-21 11:28:41

Web Design & Development Prowebshop