ÚJ

Száraz szem kutatás - új eredmények

A világon elsőként dolgozott ki a könnymirigy-vezetékrendszer működésének tanulmányozására alkalmas, így a száraz szem sikeres kezeléséhez hozzájáruló módszereket a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szemészeti klinikájának kutatócsoportja.


A "fertőzéses" kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás valószínűleg a leggyakoribb szemészeti betegség. Hátterében legtöbbször baktériumok állnak, rendszerint Staphylococcus, Steptococcus és Pneumococcus.


Nyusziszemek

Már csecsemőkorban begyulladhat a kötőhártya és a szemhéj, például a szülőcsatorna fertőzöttsége miatt. Később sokszor az uszodában vagy a nyári nagy melegben találkozhatunk újra ezekkel a jelenségekkel. Egyes embereknek hajlamuk is van erre, ezért náluk a kellemetlen tünetek könnyen visszatérnek.


Szemszárazság – egyre több a beteg az állandó légkondicionálás, számítógépezés miatt

Egyre többen szenvednek szemszárazságtól olyanok is, akiknek nincs szervi problémájuk, a legveszélyeztetettebbek a számítógépes munkát végzők – mondja dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. Náluk a monitor és a légkondicionálás együttes hatása száríthatja a szemet. Olyan gyerekeknél is előfordulhat, akik túl sokat – rendszeresen, napi több órát – ülnek a számítógép vagy a tablet előtt.


A "vörös szem" tünetegyüttes

Normál állapotban a szem fehér színű, ezt a színt az ínhártya színe adja. Mint már említésre került, bármely folyamat, amely kötőhártya-izgalmat hoz létre, a szem kivörösödését okozza. A kötőhártya-izgalom leggyakoribb okai a gyulladások, illetve fertőzések.


A kötőhártya degeneratív betegségei

Pinguecula (magyar neve nincs) A kötőhártya orr felőli oldalán, a szaruhártya szélétől 1-2 mm-re elhelyezkedő háromszög alakú fehéres megvastagodás, amelyet a kötőhártya rugalmas rostelemeinek helyi felszaporodása okoz. Elsősorban kozmetikai probléma, szaruhártya-kötőhártya-határt nem lép át, megoldása sebészi kimetszés, megelőzése általában nem lehetséges.


Kötőhártyagyulladások

A kötőhártya sima, fénylő, igen vékony nyálkahártya, amely a szem egyik fontos védőrendszerét alkotja.


Allergiás kötőhártyagyulladás

Általában kétoldali, visszatérő kötőhártyahurut, amely a szaruhártya felszínének a károsodásával járhat. Mivel a kórképet jellegzetesen allergia okozza, rendszerint tavasszal és nyáron tér vissza. A betegség gyermekekben a leggyakoribb, általában a pubertást megelőzően kezdődik és 20 éves kor előtt elmúlik.


Szemszárazság

A kötőhártya és a szaruhártya idült kétoldali szárazsága, amely a szem felszínének kiszáradásához vezet. A szemszárazság lehet valamely egyéb betegség, pl. reumatoid artritisz, szisztémás lupusz eritematózus (bőrfarkas), vagy Sjögren-szindróma tünete. Akár ezeket a betegségeket kíséri, akár önmagában jelentkezik, felnőtt nőkben fordul elő leggyakrabban.


Kankós kötőhártygyulladás

Újszülöttek a szülőcsatornán való áthaladáskor az anyától gonorrhoeás fertőzést kaphatnak. Ezért a legtöbb országban minden újszülöttnek kötelező a gonococcus fertőzést okozó baktériumok elpusztítása céljából a szemébe cseppenteni, amire gyakran ezüst-nitrát szemcseppet, polividon-jodidos, vagy antibiotikus szemkenőcsöt, pl. eritromicint használnak.


1 |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop