Mit kell tudni az allergiás kötőhártya-gyulladásról?

Az allergiás kötőhártya-gyulladás jelentkezhet tömegesen a tavaszi-nyári magas virágpollen-tartalmú időszakban, kiválthatják esetenként kozmetikumok: például szem-, arc-, hajfesték, púder, de előidézhetik szemcseppek, szemkenőcsök: például pilocarpin biotikumok, kontaktlencse-ápoló szerek, sőt, a jó kamilla is, parfüm, körömlakk, szappan,okozhatják vegyszerek, kutya-, macskaszőr, szembe került bogarak, súlyosbítják: nagy meleg, fokozott napfény: UV-sugárzás, poros, füstös, szennyezett levegő.

| Gyógy-ír   Kisalföld | Sándor, K.

Kép: CARICOM

Fontos tudni azonban, hogy az allergiás kötőhártya-gyulladás csak a fenti "allergénekre" érzékeny(!) egyénekben alakul ki, miután azok hatására, mint amilyen a kötőhártya is, vérben keringő, úgynevezett hízósejtjeiből a nyálkahártyában hisztamin szabadul fel, amelynek erős gyulladáskeltő hatása van

A szemészeti tünetek változatosak

A kellemetlen és változatos szemészeti allergiás tünetek jelentkezhetnek önállóan, de járhatnak együtt szénanáthával, ami az orrnyálkahártya, és ingerköhögéssel, ami a garatnyálkahártya, sőt, fulladással, ami a gége, a hörgők nyálkahártyájának érintettségére utal. Vezető tünet az égés, viszketés, könnyezés - a szem megvakarása kifejezetten kellemes, de nem ajánlatos! A látás jó.

Sokaknál duzzadtak a szemhéjak - néha ijesztően olykor a kötőhártya is. A váladékozás általában bőséges, vízszerű, ha gennyessé válik, a bakteriális felülfertőzöttség jele. A szemek lehetnek "halványak", de különböző mértékben "vörösek, vérbőek" is.

A tavaszi-nyári kötőhártya-gyulladásnál a felső szemhéjat bélelő kötőhártyán szinte mindig találunk jellegzetes "utcakövezethez" vagy "krokodilbőrhöz" hasonlítható, a kötőhártya alapjából 2-3 milliméterre is kiemelkedő "növedékeket", csomókat, melyek a beteget szüntelen pislogásra késztetik, s ezáltal szúrják, bökik, sőt, már kis szemdörzsölés esetén - meg is sértik a szaruhártyát. A szemhéjak ijesztően megduzzadhatnak.  Súlyosabb esetben a szaruhártya széli részeinél szürkésfehér, pontszerű felrakódásokat is találhatunk.

Kezelés

Ha az allergiát szemészeti készítmény okozza, az leginkább az alkalmazás, cseppentés helyét, tehát az alsó szemhéjat bélelő kötőhártyát és a szemhéjakat érinti, ha kozmetikum, az inkább az arc bőrét és a szemhéjakat... stb.

Mindezen tünetek, panaszok szerencsére jól befolyásolhatók. Ha ismerjük a kiváltó okot, például: kozmetikum, szappan szemcsepp, és abbahagyjuk annak használatát, a javulás néhány napon belül jelentkezik. (Bizonyos gyógyszerek, pl. kortikoszteroidok adására még gyorsabban.)

Fontos, hogy azt a kozmetikumot, amire egyszer már allergiásak lettünk, többet ne próbáljuk ki, és azt a szemcseppet se. Sőt gyógyszerírás előtt erről mindig tájékoztassuk orvosunkat.

  • Ha ismerjük a kiváltó okot, de nem tudjuk elkerülni pl. pollenallergiánál, allergológus szakember jóval a tavaszi virágnyílás előtt megkezdheti a szervezet felkészítését, azaz fokozatos adagokkal a szervezetet hozzászoktatja az allergénhez. Ez az úgynevezett deszenzibilizálás.
  • Ha nem ismerjük a kiváltó okot és a tünetek kialakultak, ma már rendelkezünk kifejezetten allergiás kötőhártya-gyulladásos panaszokra ajánlott szemcseppekkel.

A kezelést mindaddig kénytelenek vagyunk folytatni, amíg az adott allergén "benne van a levegőben" - gyakran az első fagyig...Az allergiás kötőhártya-gyulladással is legjobb szemorvoshoz fordulni.

| allergia, kötőhártyagyulladás
2023-05-24 18:06:05
Kapcsolódó cikkek
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop