Legutóbbi cikkek

Újra lát

Sikeresen ültettek be mesterségesen tenyésztett disznó szaruhártyát emberi szembe szeptemberben - jelentette be a héten a kínai Shandong szemészeti intézet.


Az új kontaktlencsék sem védenek a szemfertőzés ellen

Sem a jobb oxigénátengedő kontaktlencsék, sem a naponta cserélhető lencsék nem csökkentik a veszélyes szemfertőzések kockázatát, derül ki a legújabb kutatásokból. A lencse típusától függetlenül a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha éjszakára nem vesszük ki. Ha éjszakára bennmarad a kontaktlencse, ötször akkora esély van fertőzésre, állítják a szakemberek.


A szaruhártya betegségei

A szaruhártya az emberi szervezetben egyedi módon átlátszó szövet. Átlátszóságát a rendkívül szabályos szövettani szerkezet (párhuzamosan lefutó, azonos átmérőjű rostrendszer) és az érmentesség adja.


A szaruhártya sérülései

A szaruhártya tipikus sérülését háztartási balesetek okozzák: a gyermek körmével véletlenül belekap a szülők szemébe, takarítás közben a háziasszony a pálmanövény vagy a szobafenyő levelével megszúrja a szemét, takarítószer, fertőtlenítőszer (például Hypo) belecseppen a szembe.


Kiszáradás okozta szaruhártya-gyulladások

A középkorú nők jellegzetes szemészeti panaszai közé tartozik, hogy szűnni nem akaró idegentestérzésről, viszketésről, a kötőhártyán észlelhető izgalmi jelekről számolnak be.


Szaruhártya-gyulladások

A szaruhártya-gyulladásokat jellegük szerint két csoportra oszthatjuk: gennyes és nem gennyes gyulladásokra.


Degeneratív betegségek

A szaruhártya degeneratív betegségeire jellemző, hogy általában örökletesek, kétoldaliak, a szaruhártyában a lerakódások elhelyezkedése és alakja tipikus.


Bullozus keratopátia

A megbetegedést a szaruhártya duzzanata okozza, idős korban fordul elő leggyakrabban.


Web Design & Development Prowebshop