Szaruhártya-gyulladások

A szaruhártya-gyulladásokat jellegük szerint két csoportra oszthatjuk: gennyes és nem gennyes gyulladásokra.

szaruhártya gyulladások | Szemünk világa   SubRosa Kiadó | Nagy, Z.Zs.
A gennyes szaruhártya-fertőzéseket általában olyan baktériumok okozzák, amelyek rendkívül virulensek és a szaruhártya szövetét bontó, hatékony enzimeket termelnek. Ilyen baktériumok a Staphylococcusok, Pneumococcusok, Pseudomonas stb. Az egyik legrettegettebb szaruhártya-gyulladás az ún. kúszófekély, amely leginkább a krónikus könnytömlő-gyulladásban és -elzáródásban szenvedőket, valamint a kontaktlencse-viselőket (akik nem tartják be a tisztítás, fehérjeoldás szabályait, vagy a kontaktlencsét túl hosszú ideig viselik) fenyegeti.

Krónikus könnytömlő-gyulladásban a könnyutakban a kórokozók felszaporodnak, kijutva a szem felszínére finom mikrosérülések kapcsán a szaruhártya szövetét megfertőzik. Meg kell emlékezni a gépesítés miatt egyre ritkábban előforduló tipikus mezőgazdasági sérülésekről is, amikor a gabona toklásza a szembe kerül, a szaruhártya hámját felsértve súlyos tovaterjedő gennyes fertőzést okozhat. A bakteriális enzimek hatására a szaruhártya állománya fellazul, elvékonyodik, esetleg kilyukadhat, a szaruhártya mögött az elülső csarnokban genny jelenik meg. Amennyiben nem részesül megfelelő kezelésben a beteg, a kilyukadt szaruhártyán át a szivárványhártya kisodródhat, illetve a gyulladás következtében letapadhat a szemlencse elülső felszínére, vagy a szaruhártya hátsó felszínére.

Az ún. gyűrűs tályogot a Pseudomonas csoport baktériumai okozzák, a beszűrődés ebben az esetben nem a szaruhártya centrumában, hanem a széli részeken kezdődik és mintegy gyűrű alakban körbeveszi a szaruhártyát, majd rövid idő alatt a cornea beolvad és gennyesen széteshet.

Természetesen az említett súlyos szaruhártya-gyulladások gyógyítása szemész szakorvosi feladat. Gondoskodni kell a megfelelő antibiotikus cseppekről, a pupillatágításról (nehogy lenőjön a szivárványhártya), az esetleges csarnoköblítésről, vagy perforáció esetén az azonnali szaruhártya-átültetésről.

Szerencsére az esetek többsége nem ilyen elhanyagolt állapotban jut el a szemészeti szakrendelésekre, ezért a fertőző folyamatot még korai stádiumban sikerül megfékezni. Azonban minden, a szaruhártyát érintő sérülés azonnali szakellátást igényel.

A nem gennyes szaruhártya gyulladások közül a Herpes simplex vírus 1. és 2. csoportja által kiváltott gyulladásokat kell megemlíteni. Ezzel a vírussal a legtöbb ember élete folyamán fertőződik, azonban csak kevés embernél okoz panaszokat. A vírus maga a háromosztatú ideg dúcába kerül az elsődleges fertőződés során, ahol nyugalmi állapotban van a következő aktiválódásig. A vírus aktiválódását több tényező okozhatja (napozás, nagy mennyiségű étel jóízű elfogyasztása, immunhiányos állapotok, lázas betegségek stb.). Ilyenkor a vírus megindul a tartózkodási helyéről, a háromosztatú agyideg valamelyik ágán lekúszik, és jellegzetes herpeszes kiütéseket okoz. Attól függően, hogy melyik ágon érkezik lefelé, a tünetek az ajkakon, az arcon, a szemhéj bőrén és a szaruhártyában jelentkeznek.

Szemészeti szempontból a szaruhártyán keletkező fertőzés a legfontosabb, mivel a bőrkiütések gyógyhajlama igen jó, azonban a szaruhártya érintettségének hosszú távú következményei is lehetnek.

Stádiumaiban: 1. felszínes, 2. mély - fekéllyel vagy anélkül járó szaruhártya-gyulladást különböztetünk meg.

A felszínes elváltozások a szaruhártyában fluoresceinnel festődő, pontszerű, vagy faágszerűen elágazódó, illetve csillagszerű hámhiányokat hozhatnak létre. A bizarr alakot mutató elváltozások lényege, hogy az idegágak mentén leszálló vírus a hámsejteket "kipukkasztja", amely ilyen alakú hámhiányokat hoz létre. A kezdeti stádium erős fájdalommal, könnyezéssel, fénykerüléssel jár. A szaruhártya érzékenységcsökkenése az érintett területen differenciadiagnosztikai jelentőségű. A betegség kezelés nélkül 4-6 hétig tart, az újra kialakulás veszélye igen magas, különböző statisztikák szerint ennek esélye 20-60% körül mozog.

Gyógyítása a vírusszaporodást gátló szemcseppel vagy kenőccsel történik (Zovirax, Triherpin). Ismétlődő esetekben a hám lekaparásával, illetve rövid ideig tartó fagyasztásával, jódos érintésével lehet megpróbálkozni. A korai stádiumú esetekben a szteroid tartalmú szemcseppek ellenjavallottak, mivel a helyi védekezést csökkentik.

Ismétlődő esetekben a vírus a szaruhártya mélyebb rétegeibe hatolva immunológiai válaszreakciót indukálhat. A szaruhártyában korongszerű, fehéres beszűrődés keletkezhet, fölötte a hámréteg megduzzad, a szaruhártya átlátszósága jelentősen csökken. A szaruhártya továbbra is érzéketlen a külső fájdalomingerekkel szemben. A szaruhártya-gyulladáshoz a mélyebb anatómiai rétegek érintettsége is társulhat, így szivárványhártya-gyulladás léphet fel, az elülső csarnokvízben gyulladásos sejtek jelenhetnek meg. Ebben a stádiumban, mivel nincs aktív vírusszaporodás a szaruhártyában, a helyileg alkalmazott szteroid tartalmú szemcseppek igen jótékony hatásúak.

Amennyiben a hámréteg alatti anatómiai réteg (Bowman-membrán) elhal, könnyen fekélyes gyulladás léphet fel, amely baktériumokkal felülfertőződhet. Következményként a szaruhártya elszürkül, állományában erek jelenhetnek meg, a látás rendkívüli mértékben megromlik.

A másik fontos, szemészeti megbetegedést okozó herpeszvírus a Herpes zoster vagy varicella vírus. Általában deréktájon szokott hólyagos, nagy fájdalommal és pörkképződéssel gyógyuló kiütéseket okozni, azonban a kiütések az arcra is ráterjedhetnek, a szemhéj bőrét, illetve a szaruhártyát is érinthetik. Rendszerint a zosteres kiütések nem haladják.meg a test felezővonalát (az idegágak haladásának megfelelően), így a bőrkiütések egyoldaliak. Az érintett idegág ellátási területében megjelennek ezek a jellegzetes kiütések. Amennyiben az orr csúcsán hólyagokat észlelünk, a szem is érintett (Hutchinson-jel). A zosteres herpeszfertőzés a Herpes simplex vírus kezelése során alkalmazott gyógyszerekre általában nem reagál, a legfontosabb szemészeti szövődmény a szem középső rétegeit érintő gyulladás (uveitis).

A herpeszes szemészeti fertőzések kezelése szemész szakorvosi feladat, a beteget rendszeresen követni kell, mert a betegség korai stádiumában a szteroid alkalmazása ellenjavallt, ismétlődő, mélyebbre terjedő, immunológiai hátterű gyulladásokban szükséges, a szaruhártya fekélyesedésével járó állapotokban ismét ellenjavallt.

Megelőzés szempontjából fontos az ismert kiváltó ingerektől tartózkodni, például napozásra érzékenyek, étkezési szabályok, lázas fertőző állapotok megelőzése.

Napjainkban, az AIDS terjedésével korábban nem ismert herpeszes szemészeti megbetegedéseket ismerünk meg, a szervezet védekezőképességének csökkenésével nemcsak a külső anatómiai rétegeket, de a látás szempontjából elengedhetetlen idegi elemeket is pusztíthatják a herpeszvírusok, mint például kiterjedt látóhártyaelhalást, illetve üvegtesti gyulladásokat okozva. Az utóbbi kórképek kezelése a beteget és a kezelő szemorvost is próbára tevő feladat, és az orvostudomány nagy kihívását jelentik az elkövetkező évekre is.

Az antibiotikus cseppek, az immunrendszert szabályozó gyógyszerkészítmények bevezetése óta egyre gyakrabban találkozunk gombás eredetű szaruhártya fertőzésekkel is. Kiváltásában a Candida és az Aspergillus fajoknak van nagy jelentősége.

A szaruhártya érintett területében fehéres, tömött, éles határú beszűrődés keletkezik, amely a szokásos antibiotikus terápiának ellenáll. A szaruhártya felszíne általában száraz, vagyis fokozott váladékozása az esetek többségében nem figyelhető meg (4 kép).

A gombaenzimek szintén bonthatják a szaruhártya állományát, ebben az esetben fekélyek keletkezhetnek, a gyulladás a szem belsejébe is beterjedhet, az elülső csarnokban genny jelenhet meg. Kezelése szemorvosi feladat, gombaellenes helyi cseppekkel, illetve szájon át bevett tablettákkal történik. A prognózis az esetek többségében rossz. A gyulladás a szem belsejébe hatolva a látást jelentősen korlátozhatja. Megelőzésként a higiénés rendszabályok betartását, a finom sérülések elkerülését említhetjük.

| szaruhártya gyulladások
2007-11-14 15:18:59
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop