Hirdetés

Újra lát

Sikeresen ültettek be mesterségesen tenyésztett disznó szaruhártyát emberi szembe szeptemberben - jelentette be a héten a kínai Shandong szemészeti intézet.

disznó szaruhárty, szaruhártya fekély, transzplantáció |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A beteg látása fokozatosan javult az elmúlt három hónapban, a transzplantáció sikeres volt. A hatvanéves páciens súlyos szaruhártya fekélyben szenvedett. Csak mozgó tárgyakat látott, ha azok 10 centiméteren belül voltak.

Az átültetéshez tenyésztett bio-szaruhártyát használtak. Az Acornea az első ilyen termék, a kínai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal április végén akkreditálta.

A termék fő összetevője a disznó szaruhártya, mely hibrid fehérjéktől és antigénektől mentes. Megőrizte természetes kollagén szerkezetét, az emberi szervezet számára biztonságos.

A szaruhártya betegsége a vakság legfőbb oka Kínában, mintegy négymillió ember veszítette el így a látását. Évente százezer új esetet regisztrálnak, de csak mintegy ötezer ember kap új szaruhártyát átültetéssel.

Több kínai egyetem is végzett klinikai kísérleteket az Acorneával 2010 óta, eredményességi arányuk a donor szaruhártyák beültetéséhez hasonló, 94,44 százalékos volt.

"A tenyésztett bio-szaruhártya több millió embernek segíthet, hogy visszakapja látását" - mondta Csaj.

Forrás: datenna

disznó szaruhárty, szaruhártya fekély, transzplantáció

2015-12-23 11:19:26

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop