Legutóbbi cikkek

Mi okozza a szemszárazságot?

A szemszárazság igen kellemetlen állapot, mely akkor lép fel, ha a könnyből túlságosan gyorsan elpárolog a víz, vagy ha a termelt könny mennyisége csökken.


Árpa

Az árpa a szemhéj peremén lévő vagy a perem alatt lévő mirigyek közül egynek vagy többnek általában staphylococcus okozta fertőzése. Tályog alakul ki, ami kis mennyiségű gennyet ürítve hajlamos a megrepedésre.


A könnyszervek betegségei

A könnyszerveket a könnytermelő könnymirigy, a járulékos könnymirigyek és a könnyelvezető utak alkotják. A könny termelésének védelmi és fénytörési funkciója van az emberi szemben.


A szemhéj betegségei

A szemhéjak a szem védelmét szolgáló anatómiai képletek. Külső felszínüket az arc többi részéhez hasonló bőr takarja, belső felszínüket nyálkahártya, azaz a kötőhártya béleli.


Szemhéj daganatok

A szemhéjon nem rákos jellegű (jóindulatú, benignus), és rákos jellegű (rosszindulatú, malignus) daganatok alakulhatnak ki. A jóindulatú daganatok egyik leggyakoribb fajtája a xantelazma, egy sárgásfehér, lapos daganat, ami zsírszerű anyagból áll. A xantelazmákat nem szükséges eltávolítani, hacsak kozmetikailag nem válnak zavaróvá. Mivel a xantelazmák emelkedett koleszterinszintet jeleznek (különösen fiatalabb emberekben), az orvosnak ellenőriznie kell a koleszterinszintet.


Könnycsatorna elzáródás

A könnycsatorna elzáródását (dakriosztenózis) okozhatja a nazolakrimális rendszer nem megfelelő fejlettsége születéskor, idült fertőzés az orrban, súlyos vagy ismétlődő szemfertőzés, vagy az orr- illetve arccsontok törése. Az elzáródás lehet részleges vagy teljes.


Jégárpa

A jégárpa a szemhéjban lévő, hosszú, vékony faggyúmirigyek egyikének megnagyobbodása, amit a mirigy szemhéj pereménél lévő kimenetének az elzáródása okoz.


Szemhéj be- és kifordulása (entropium és ektropium)

Az entropium olyan állapot, amelyben a szemhéj befordul a szemgolyó felé. Az ektropium olyan állapot, amelyben a szemhéj kifelé fordul, és nem kerül érintkezésbe a szemmel.


Szemhéj duzzanat

Bármi, ami a szemet irritálja, izgatja a szemhéjat is, és duzzanatot (ödémát) okozhat. A leggyakoribb ok az allergia, ami ráncossá és duzzadttá teheti egyik vagy mindkét szemhéjat.


Könnyzacskó fertőzés

A könnyzacskó fertőzését (dakriocisztitisz) általában a duktusz nazolakrimális elzáródása okozza. A fertőzés fájdalmassá, vörössé és duzzadttá teszi a könnyzacskó körüli területet. A szem vörös és nedves lesz, genny szivárog belőle. A könnyzacskóra alkalmazott enyhe nyomás hatására genny préselődhet ki a szem belső sarkában lévő, orrhoz közeli nyíláson át. A beteg lázas.


1 |

Web Design & Development Prowebshop