Szemhéjgyulladás

A szemhéj gyulladása (blefaritisz) vörösséget és megvastagodást okoz; pikkelyek és varok, vagy felszínes fekélyek szintén gyakran alakulnak ki a szemhéjakon. Szemhéjgyulladással jelentkező betegségek közé tartozik a szemhéjakon és a szemhéjak peremén lévő faggyúmirigyekben kialakuló staphylococcus-fertőzés, az arc- és fejbőrön létrejövő dermatitisz szeborroika és a rózsahimlő.

szemhéjgyulladás, blefaritisz | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A szemhéjgyulladás olyan érzést kelthet, hogy valami a szembe került. A szem és a szemhéjak viszkethetnek, éghetnek és bevörösödhetnek. A szemhéj megduzzadhat, és a szempillák egy része killhat. A szem vörössé, könnyessé és éles fényre érzékennyé válhat. Var keletkezhet, és szilárdan tapadhat a szemhéj pereméhez. Ha a vart eltávolítják, vérző felületet hagyhat vissza. Alvás alatt a megszáradt váladék ragadóssá teszi a szemhéjakat.

A szemhéjgyulladás ismétlődésre hajlamos, és esetleg a kezelésnek makacsul ellenáll. Kellemetlen és nem szép, de általában nem ártalmas. Esetenként a szempillák elvesztéséhez, a szemhéj szélének hegesedéséhez, sőt a szaruhártya károsodásához is vezethet.

A kezelés általában a szemhéjak tisztán tartásából, esetleg babasamponos lemosásából áll. Esetenként az orvos antibiotikumos kenőcsöt, pl. eritromicint vagy szulfacetamidot, illetve szájon át szedhető antibiotikumot, pl. tetraciklint ír fel. Ha a dermatitisz szeborroika a bőrt is érinti, az arcot és a fejbőrt is kezelni kell.

| szemhéjgyulladás, blefaritisz
2009-02-26 10:45:41

Web Design & Development Prowebshop