A zöldhályog (glaukóma)

A glaukóma elnevezés az ókori görög orvosoktól származik (zöld színt jelent). Történetileg az elnevezés valószínűleg a glaukómás rohamban szenvedő betegek szaruhártyájának elszíneződésére utal.


Országos látásfelmérés

Csaknem 33 ezer vak ember él az országban, az esetek többségében az időskori makula degeneráció és egyéb látóhártya-betegségek, a szürkehályog, a zöldhályog és a cukorbetegség áll a háttérben – derül ki a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja által készített országos felmérés előzetes eredményeiből.


Glaukoma: új ismeretek

A glaukoma (zöldhályog) kezelésének új útja nyílhat meg amerikai és kínai tudósok kutatása révén. A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karán működő Shiley Szemészeti Intézet tudósai a Molecular Cell aktuális számában publikálták tanulmányukat.


Bono zöldhályog miatt hord napszemüveget

Bono elárulta: azért hordja szinte mindig híres napszemüvegét, mert zöld hályogtól szenved már húsz éve.


A sztatinok szedése csökkentheti a zöldhályog kockázatát

Azoknál az embereknél, akik sztatint szedtek koleszterinszintjük csökkentésére, kisebb valószínűséggel jelentkezett a zöldhályog leggyakoribb formája - állapították meg több mint 300 ezer ember adatainak elemzésével amerikai kutatók.


Emberi őssejtekkel gyógyítottak vak patkányokat

Emberi szemből vett őssejtek segítségével nyertek vissza látásukból valamennyit vak patkányok - számolt be brit kutatók eredményéről a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).


Zöld teával a zöldhályog ellen

A zöld teák antioxidáns és betegségmegelőző összetevőiről bebizonyosodott, hogy bejutnak a szembe is. A legújabb kutatások során sikerült leírni, hogy hogyan jutnak el ezek az anyagok az ideghártyára, a szemlencsébe és a szem többi részére. Az eredmények alapján az is lehetséges, hogy a zöld tea segítségével meggyógyítható a zöldhályog és sok más gyakori szembetegség is.


A glaukóma egyik oka

A csendes agyi infarktusokkal, más néven ministroke-okkal magyarázható az a zöldhályog (glaukóma) típus, amely nem jár együtt magas szemnyomással, írják Hong Kong-i kutatók.


A súlyemelés árthat a szemnek

A rendszeresen végzett súlyemelés fokozhatja a szemnyomás látást is veszélyeztető növekedésének kockázatát.


Glaukomát okozhat a számítógép?

Japán kutatók szerint a számítógép gyakori, illetve hosszú ideig tartó használata glaukómát, zöldhályogot okozhat. A glaukóma, amely csupán Nagy-Britanniában félmillió embert érint, áll világszerte a legtöbb visszafordíthatatlan vakság hátterében. A glaukómát a szemidegek pusztulásához vezető fokozott belső nyomás okozza.


1 |