Zöld teával a zöldhályog ellen

A zöld teák antioxidáns és betegségmegelőző összetevőiről bebizonyosodott, hogy bejutnak a szembe is. A legújabb kutatások során sikerült leírni, hogy hogyan jutnak el ezek az anyagok az ideghártyára, a szemlencsébe és a szem többi részére. Az eredmények alapján az is lehetséges, hogy a zöld tea segítségével meggyógyítható a zöldhályog és sok más gyakori szembetegség is.

zöldhályog, glaukóma, zöld tea, zöld tea | InforMed Hírek8   InforMed
A kínai kutatók beszámolójából kiderül, hogy a zöld teákban úgynevezett „katechinek” vannak, ezek olyan antioxidánsok, amelyek képesek lehetnek arra, hogy megvédjék a szemet különböző betegségekkel szemben. Hatásuk hasonló a többi antioxidánséhoz, például a C vagy E vitaminhoz, a luteinhez, vagy a zeaxantinhoz. Mostanáig azonban nem tudtuk, hogy a katechinek eljutnak-e a gyomorból és a belekből a szem szöveteibe.

A szerzők állatkísérletek segítségével igazolták elméletüket. A zöld teával táplált patkányok szemén végzett elemzések során egyértelműen kiderült, hogy az egyes katechinekből jelentős mennyiségű jut el a szem részeibe. Például az ideghártyában lehetett mérni a legmagasabb gallokatechin-szintet, az üvegtestbe pedig nagyobb arányban jutott el az úgynevezett epikatechin.

A zöld teából származó katechinek antioxidáns hatása mintegy húsz órán át volt kimutatható. „Ezek az eredmények alátámasztják, hogy a zöld tea fogyasztásával védhetjük szemünket az oxidatív stressztől” – fogalmaztak a kutatók.
| zöldhályog, glaukóma, zöld tea
2010-03-04 11:11:11
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop