Hirdetés

A zöldhályog (glaukóma)

A glaukóma elnevezés az ókori görög orvosoktól származik (zöld színt jelent). Történetileg az elnevezés valószínűleg a glaukómás rohamban szenvedő betegek szaruhártyájának elszíneződésére utal.

glaukóma, zöldhályog |

InforMed Hírek16   InforMed | Nagy, Z. Zs.


Ha nem oldódik meg a rendkívül magas szemnyomás, a szaruhártya állományába víz hatol be, a hámsejtek megduzzadnak, kipukkadnak, a szem csillogása megszűnik, bágyadt fényűvé válik, az egész szem zöldes színárnyalatot vesz fel, a szivárványhártya színe "mosottá" válhat.

A zöldhályog fontos betegség, mert a 45 éven felüli lakosság közel 2%-át érinti. Egyes formái lassan, észrevétlenül haladnak előre, mire lényeges panaszokat okoznak, már jelentős látótérkiesése van a betegnek, kezelés nélkül vaksághoz vezethet.

A betegség lényege, hogy kevesebb csarnokvíz tud elfolyni, mint amennyi termelődik, ennek következtében a szemnyomás tartósan megemelkedik, melynek következtében csökken a látóidegfő vérellátása. A látóidegfő kilépési helyén kivájul, majd a tartósan magasabb nyomás következtében a látóidegben futó idegrostok károsodnak, ez a károsodás visszafordíthatatlan.

A szemből az agy felé irányuló képi információ "elektromos vezetékrendszer hiányában" először csak részlegesen károsodik, kezelés nélkül véglegesen kieshet, azaz az érintett szem megvakul.

Általában 21 Hgmm feletti tartós szemnyomásértékek esetén meg kell vizsgálni a szem összes funkcióját, amely a betegség következtében károsodhat. Így el kell végezni a látótérvizsgálatot, amely történhet hagyományos módon, illetve komputer által szabályozottan. Az utóbbi sokkal érzékenyebb módszer, már a kezdeti, a hagyományos vizsgálatokkal még ki nem mutatható károsodást is képes kimutatni.

A szemnyomás értékét naponta többször meg kell mérni azonos körülmények között, szemnyomáscsökkentő gyógyszerek nélkül, és amennyiben gyógyszer nélkül tartósan magasak a szemnyomásértékek, illetve a műszeres vizsgálatok már funkciócsökkenést mutatnak, el kell kezdeni a beteg gyógyszeres kezelését.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szemnyomás értéke nem egy abszolút szám, minden esetben a szervezet egészét kell tekinteni, hiszen ami az egyik embernél már funkciócsökkenést okoz, az a másik embernél hosszú időn át semmi problémát nem jelent.

Legfontosabb tehát a szem belnyomása és a látóideget ellátó erek perfúziós nyomása közötti kapcsolat felborulása.
A funkcióromlás megállapítása szemész szakorvosi feladat, egy mérés alapján nem lehet diagnózist felállítani, mert véletlenszerűen is lehet magasabb vagy alacsonyabb a szemnyomás értéke.

A glaukómás betegnek rendszeresen ellenőrzésre kell járnia, amennyiben konzervatív módszerekkel a szemnyomás nem állítható be a kívánt értékre, lézerkezelést vagy szemnyomáscsökkentést célzó műtétet kell végezni.

A zöldhályognak két alapvető típusát különíthetjük el: a nyitott zugú, ún. egyszerű glaukómás betegséget, és a zárt zugú glaukómát.

Az előbbi lassan, alattomosan alakul ki, mivel a beteg fájdalmat nem érez és a funkcióromlást csak későn veszi észre. A betegek túl sok folyadékot fogyasztanak, sok kávét (koffein), teát, koffeintartalmú szénsavas üdítőitalokat (Cola) isznak.
A kialakult glaukómás rohamot azonnal kezelni kell, későbbiekben is tartósan pupillaszűkítő cseppekre szorulnak ezek az emberek.

Korábban sebészi úton a hátsó és elülső csarnok között a szivárványhártyán háromszög alakú nyílást készítettek, amely a csarnokvíz szabad áramlását biztosította. Ma a YAG-Iézerrel rendelkező szemészeti osztályokon a szemmegnyitó műtét elkerülhető, mert a YAG-lézer segítségével a szivárványhártyán biztonságosan elkészíthető a szükséges összekötő nyílás.

Glaukómás rohamot nemcsak a zugi képletek torlódása, hanem korábbi gyulladások miatt kialakuló összenövések (például a szivárványhártya lenő a szemlencse elülső felszínére), illetve sérülések, érújdonképződéssel járó állapotok (cukorbetegség, vénás elzáródás), a sugártest daganatai, a szemlencse sérülés következtében történő helyhagyása, stb. is okozhatnak.

Ezek az ún. másodlagos glaukómák, kezelésükben a kiváltó ok megszüntetése, a hátsó és elülső csarnok közötti szabad átfolyás biztosítása a legfontosabb terápiás elv.
A zöldhályognak igen ritka, de a látást már korán veszélyeztető formája a veleszületett glaukóma. Felismerése általában nem jelent nehézséget, az ilyen gyermek szeme jóval nagyobb, mint kortársaié, gyakran dörzsölgeti, a szaruhártya fénye bágyadt.

A szaruhártya átmérője megnövekszik, 10,0 mm helyett 12,0-18,0 mm-re is megnövekedhet. Speciális vizsgálattal a szaruhártya mélyebb rétegeiben finom repedéseket lehet észlelni.

Ezt a kórformát a zugi képletek fejlődési rendellenessége okozza, megoldása minden esetben műtéti, hosszú távú prognózisa kedvezőtlen, bár számos sikeresen megoldott esettel találkozunk a szemészeti betegkövetések során.


glaukóma, zöldhályog

2019-02-04 18:43:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop