Zárt csarnokzugú glaukóma

Ebben a betegségben a szaruhártya és a szivárványhártya közötti tér, ahol a csarnokvíz kiáramlik, kisebb a normálisnál.

kongesztív glaukóma, zárt csarnokzugú glaukoma, szürkehályog | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.
 Bármi, ami a pupilla kitágulásával jár létrehozhatja azt az állapotot, melyben a szivárványhártya a csarnokvíz útját állja.

Ilyen hatású lehet a sötétség, egyes gyógyszerek, vagy a szemészeti vizsgálat előtt adott, pupillatágító szemcsepp. Az elzáródás kialakulásakor a szemnyomás hirtelen megemelkedik. 

Tünetek 

Az akut csarnokzugú glaukóma hirtelen kialakuló tüneteket okoz. A beteg enyhe látásromlást, a fények körül látott színes udvart, szem- és fejfájást tapasztalhat. Ezek a tünetek néhány óráig állhatnak fenn az igazi roham előtt. 

Maga a roham gyors látásvesztéssel és rendkívül heves szemfájdalommal jár. Gyakori az émelygés és hányás, mely elterelheti az orvos figyelmét, és a panaszok okát az emésztőrendszer betegségének gondolhatja. A szemhéj megduzzad, a szem könnyezik és véreres. A pupilla kitágul és fényre nem reagál. 

A kezelés után a tünetek nagy része eltűnik, de a rohamok ismételten előfordulhatnak, és minden alkalommal tovább csökken a látótér. 

Kezelés

Számos gyógyszer alkalmazható a szemnyomás csökkentésére akut csarnokzugú glaukómában. Glicerin és víz keverékének ivása mérsékelheti a szemnyomást, és megállíthatja a rohamot. Karboanhidrázt gátló szer, például az acetazolamid szintén hatásos a roham elején. A pilokarpinos szemcseppek szűkítik a pupillát, ezzel elvonják a csarnokzugból a szivárványhártyát, és megnyitják a csarnokvíz útját. 

Béta-blokkoló tartalmú szemcseppek szintén használatosak. A rohamok után a kezelést mindkét fajta szemcseppel, és karboanhidráz gátlók szedésével kell folytatni. Súlyos esetben az intravénásan adott mannitol is csökkenti a szemnyomást. 

A lézeres terápia, mellyel a szivárványhártyán lyukat készítenek, csökkenti a rohamok számát, és sokszor véglegesen meggyógyítja a betegséget. Ha a lézeres kezelés nem hoz sikert, műtéttel a szivárványhártya egy része eltávolítható. 

Ha mindkét szemben szűkek az elvezető csatornák, mindkettő kezelendő, még akkor is, ha csak az egyiken jelentkeztek a rohamok. | zárt csarnokzugú glaukoma, szürkehályog, kongesztív glaukóma
2019-10-04 16:56:34
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop