Hirdetés

Glaukomát okozhat a számítógép?

Japán kutatók szerint a számítógép gyakori, illetve hosszú ideig tartó használata glaukómát, zöldhályogot okozhat. A glaukóma, amely csupán Nagy-Britanniában félmillió embert érint, áll világszerte a legtöbb visszafordíthatatlan vakság hátterében. A glaukómát a szemidegek pusztulásához vezető fokozott belső nyomás okozza.

számítógép, komputer, glaucoma, zöldhályog |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

A tízezer japán munkavállaló bevonásával készült tanulmányban az áll, hogy a glaukóma különösen a rövidlátók körében alakulhat ki, de éppen azért, mert a rövidlátás ismert kockázati tényezője a zöldhályognak, a kutatók további felmérések elvégzését tartják szükségesnek.

Dr. Maszajuki Tatemicsi, a Toho-egyetem kutatója és munkatársai négy, egyenként több mint 5 ezer főt foglalkoztató nagyvállalatnál vizsgálták a dolgozók látását. A résztvevőknek a számítógép otthoni illetve munkahelyi használatára, valamint az esetleg előfordult szembetegségekre vonatkozó kérdőívet kellett kitölteniük.

A résztvevőknél négy kategóriát állapították meg a használat hosszát illetően ötévenként (kevesebb mint 5 évtől több mint 20 évig), továbbá négy csoport volt a tekintetben is, hogy naponta mennyi időt töltenek a számítógép előtt (kevesebb mint 1 órától több mint 8 óráig terjedően). Kiderült, hogy a fiatalabb férfiak használják a legtöbbet a számítógépet.

Összességében 522 alkalmazottnál (5,1 százalék) volt megfigyelhető látómező-rendellenesség. A legtöbbet használók nagyobb valószínűséggel voltak távollátók (hypermetropia) vagy rövidlátók (myopia), és ezek közül 165-nél (kb. egyharmad) merült fel a zöldhályog gyanúja. A szerzők nem látják világosan a kapcsolatot, de azt feltételezik, hogy a rövidlátók fogékonyabbak a számítógéppel összefüggő szembántalmakra.

Azért is szükségesnek tartják további kutatások végzését, mert a résztvevők zöme férfi volt, és a rövid- illetve távollátást jelző refrakciós hibák mérése nem volt hivatalos.

Nick Ashbury, a Királyi Szemészeti Társaság elnöke rámutatott, hogy a japánok körében gyakori a rövidlátás, ami már önmagában is ismert rizikófaktor. A Nemzetközi Glaukóma Társaság igazgatója nem zárja ki a kockázatot, és azt ajánlja, hogy a glaukóma ellenőrzésére a számítógépen dolgozók hármas vizsgálatot végeztessenek el rendszeresen: a szemlencse vizuális vizsgálatát (ophthalmoscopia), a szemnyomás mérését (tonometria), valamint a látómező rendellenességeire irányuló perimetriát.

BBC News
számítógép, komputer, glaucoma, zöldhályog

2005-06-05 15:11:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop