Glaukóma, nyitott csarnokzugú

A nyitott csarnokzugú glaukómában (szimplex glaukóma) a csarnokvíz lassan áramlik ki az elülső szemcsarnokból. A csarnokvíz nyomása fokozatosan emelkedik - általában mindkét szemben -, majd a szemideg károsodik, és lassú látásvesztés jön létre.

glaukóma, nyitott csarnokzugú | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.
A látásvesztés először a látótér szélén alakul ki, majd az egészre kiterjed, és a beteg megvakul.
A glaukóma leggyakoribb formája, a szimplex (egyszerű) glaukóma általában 35 éves kor után fordul elő, de időnként gyermekekben is kialakul. Családi halmozódás figyelhető meg, és gyakoribb cukorbetegeken és rövidlátókon (miópia). Ugyancsak gyakrabban és súlyosabb formában fejlődik ki fekete bőrűekén, mint fehéreken.

Tünetek és diagnózis

Az emelkedett szemnyomás eleinte nem okoz tüneteket. Később a látómező beszűkülése, enyhe fejfájás, bizonytalan látászavarok, mint például a fények körül látott udvar, vagy a sötéthez való alkalmazkodás romlása alakul ki. Végül csőlátás jön létre, melyben egyenesen előretekintéskor egyik oldalon sem lát a beteg semmit.

A szimplex glaukóma néha csak akkor okoz tüneteket, amikor már visszafordíthatatlan roncsolást végzett. A diagnózis a szemnyomás mérésével felállítható, ezért a szemvizsgálathoz mindig hozzátartozik a szemnyomás megmérése is.

Kezelés

A korai szakban elkezdett kezelés sikeresebb. Súlyos látásromlásban a kezelés megakadályozhatja a további romlást, de a jó látást nem tudja teljesen visszaállítani.

Szemcseppek általában hatásosak a szimplex glaukómában. Kezeléskor először béta-blokkolót tartalmazó szemcseppek adhatók - mint amilyen a timolol, betaxolol, karteolol, levobunolol, vagy a metipranolol -, melyek a csarnokvíz termelését csökkentik. A pupillát szűkítő pilokarpin szintén hatásos, mert fokozza a csarnokvíz elvezetését az elülső szemcsarnokból. Más gyógyszerek, mint az epinefrin, a dipivefrin vagy karbakol a csarnokvíz termelését csökkentik, vagy elvezetődését javítják. A karboanhidráz enzim működését gátló szer, például az acetazolamid szájon át szedhető, vagy a dorzolamid szemcseppben alkalmazható.

A gyógyszeres kezelés elégtelensége, vagy súlyos mellékhatások esetén szemsebész lézerrel a szivárványhártyán lyukat vág, vagy műtéttel a szivárványhártya egy részét eltávolítja.

| glaukóma, nyitott csarnokzugú
2019-10-04 16:19:46
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop