Legutóbbi cikkek

Lézerrel okoztak súlyos szemsérülést egy pilótának

Súlyosan megsebesítették a szemén lézerrel a British Airways légitársaság egyik pilótáját leszálláskor a Heathrow repülőtéren, a brit pilóták szakszervezete megkongatta a vészharangot.


Csillagos lett szeme szaruhártyája egy ütéstől

Csillagos lett a szeme egy osztrák férfinak egy ütéstől: szaruhártyáján csillag alakú hályog jelent meg.


Különleges eljárással gyógyítják Bolsoj balett-igazgatóját

Különleges eljárással, méhlepény segítségével gyógyulhat a moszkvai Nagyszínház balettjének művészeti igazgatója, akit savval támadtak meg, és súlyosan megsérült mindkét szeme.


Több mint fél évszázad után nyerte vissza a látását egy férfi

Ötvenöt év után nyerte vissza a látását egy fél szemére vak férfi, miután úttörő jelentőségű retina-visszaillesztési műtétet hajtottak végre rajta a szakemberek.


A szemgolyó sérüléseiről

A szemgolyó a testfelszín méreteihez képest elhanyagolható nagyságú, a testfelszínnek csak kb. 1,5%-át teszi ki. Mégis az összes sérülések, illetve a fejet ért sérülések vonatkozásában előkelő helyet foglal el. A sérülések 8-10%-a a szemgolyót érinti.


Szemsérülés

A leggyakoribb szemsérüléseket idegentestek okozzák az ínhártyában, a szaruhártyában és a szemhéjakat fedő nyálkahártyán (kötőhártyán, konjunktiván). Habár a legtöbb ilyen sérülés kisfokú, néhány, mint a szaruhártyán áthatoló sérülés, illetve vágásból vagy karcolásból származó fertőzés - súlyos lehet.


Szem égési sérülése

Ha erős hő vagy kémiai anyag éri a szemet, ez a szemhéjak gyors becsukódását idézi elő, hogy a szemet az égéstől védje. Így lehet, hogy csak a szemhéj ég meg, habár kivételesen erős hő megégetheti magát a szemet is. A sérülés súlyossága, a fájdalom mértéke és az, hogy hogyan néznek ki a szemhéjak, az égés mélységétől függ.


Tompa szemsérülés

A tompán beható sérülések a szemet visszafelé nyomják az üregébe, esetleg károsítják a felszínen lévő részeket (a szemhéjat, a kötőhártyát, az ínhártyát és a lencsét) és a szem hátsó részén elhelyezkedő képleteket (ideghártyát és idegeket). Egy ilyen behatás eltörheti a szem körüli csontokat is.


Hóvakság

A hóvakság gyűjtőnév alá két jelenség tartozik. Az első fajta akkor fordul elő, amikor -főleg magasabb, ritkább levegőjű helyeken járva -a tiszta égbolt által felerősített és a hó által visszavert fény hatására a szem szaruhártyája -akárcsak az ember orra - "leég", megég. Az ember mást sem érez csak azt, hogy nem tudja kinyitni a szemét, könnyezik, kellemetlen és csillapíthatatlan a szem viszketése. S mivel a szaruhártya tele van idegvégződésekkel, a tünetek erősen jelentkeznek. Bizonyos fokú védelmet jelenthet a kontaktlencse, mert a szaruhártya nem közvetlenül érintkezik fénnyel. Ám a lencsepajzs nem tökéletes, mivel fedetlen felület marad a szemen. A műlencsét viselők sem jönnek ki megelőzés nélkül, mivel a lencse csak a szemük belsejét, s nem a szaruhártyát védi.


Web Design & Development Prowebshop