Szem égési sérülése

Ha erős hő vagy kémiai anyag éri a szemet, ez a szemhéjak gyors becsukódását idézi elő, hogy a szemet az égéstől védje. Így lehet, hogy csak a szemhéj ég meg, habár kivételesen erős hő megégetheti magát a szemet is. A sérülés súlyossága, a fájdalom mértéke és az, hogy hogyan néznek ki a szemhéjak, az égés mélységétől függ.

szem, égés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Kémiai égés akkor fordulhat elő, amikor irritáló anyag jut a szembe. Még enyhén irritáló anyagok is tekintélyes fájdalmat okozhatnak, és károsíthatják a szemet. Mivel a fájdalom nagy, az emberek hajlamosak a szemhéjukat csukva tartani, ebből eredően hosszabb ideig tartják érintkezésben az anyagot a szemmel.

Kezelés

A szemhéjak égésének kezelésekor steril oldattal lemossák a területet, azután antibiotikus kenőcsöt vagy vazelinnal telített gézcsíkot helyeznek rá. A kezelt területet steril kötéssel fedik, amit műanyag kötszer vagy rugalmas pólya tart a helyén, hogy az égés gyógyulását lehetővé tegye.

A szem kémiai égését azonnali vízzel történő öblítéssel kezelik a szem nyitott állapota mellett. Ezt a kezelést már a képzett orvosi személyzet megérkezése előtt is meg lehet kezdeni. Habár nehéz lehet az illető számára sérült szemét ezalatt a fájdalmas kezelés alatt nyitva tartani, a kémiai anyag gyors eltávolítása nélkülözhetetlen. Az orvos kezdheti a kezelést érzéstelenítő cseppek csepegtetésével, és a pupillát tágan tartó gyógyszerek adásával. Az antibiotikumokat általában kenőcs formájában használják. Esetleg szájon át bevehető fájdalomcsillapítók is szükségesek. A súlyos égéseket olykor szemésznek kell kezelnie, a látás megőrzése, a fő szövődményeknek, mint az írisz károsodásának, a szem átlukadásának (perforáció) és a szemhéjak alakváltozásának megelőzése céljából. A legjobb kezelés mellett is a szaruhártya súlyos kémiai égései hegesedéshez, a szem perforációjához és vaksághoz vezethetnek.

| szem, égés
2009-02-26 10:43:07
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop