Szemsérülés

A leggyakoribb szemsérüléseket idegentestek okozzák az ínhártyában, a szaruhártyában és a szemhéjakat fedő nyálkahártyán (kötőhártyán, konjunktiván). Habár a legtöbb ilyen sérülés kisfokú, néhány, mint a szaruhártyán áthatoló sérülés, illetve vágásból vagy karcolásból származó fertőzés - súlyos lehet.

idegentest, szem, szemsérülés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A felszíni sérüléseknek talán leggyakoribb forrása a kontaktlencse. Rosszul illeszkedő, túl hosszan, illetve alvás alatt a szemben hagyott, nem megfelelően sterilizált lencse, illetve a lencsék erőteljes, nem helyénvaló eltávolítása megkarcolhatja a szem felszínét. A felszíni sérülések további okai üvegdarabok, szél által szállított részecskék, faágak és lló törmelék. Bizonyos foglalkozásokban dolgozó munkások arcába könnyen repülnek kis részecskék; ezeknek a munkásoknak védőszemüveget kell viselniük.

Tünetek

A szem felszínét ért bármely sérülés általában fájdalmat okoz, és olyan érzést, hogy a szemben valami van. Létrehozhat fényérzékenységet, bevörösödést, a szem felszíni ereiből jövő vérzést vagy szem- és szemhéjduzzanatot is. A látás elhomályosodhat.

Kezelés

A szemben lévő idegentestet el kell távolítani. Speciális, fluoreszcein-festéket tartalmazó szemcseppek könnyebben láthatóvá teszik a tárgyat és bármely felszíni horzsolást. Csepegtethetnek érzéstelenítő cseppeket a szem felszínének érzéstelenítése céljából. Hogy a felszínt részleteiben lássa, az orvos a tárgy eltávolításához speciális világító eszközt használ. Gyakran az idegentestet egy nedves, steril géztamponnal ki lehet emelni. Néha steril vízzel lehet kiöblíteni.

Ha az idegentest kis, felszíni szaruhártya-horzsolódást hozott létre, több napon át alkalmazott antibiotikumos kenőcs lehet az egyetlen szükséges kezelés. Nagyobb szaruhártya-horzsolások további kezeléseket tesznek szükségessé. Gyógyszerekkel tágan tartják a pupillát, antibiotikumokat csepegtetnek a szembe, és egy tapaszt helyeznek a szem fölé, hogy zárva tartsák. Szerencsére a szem felszíni sejtjei gyorsan megújulnak. Tapasz alatt még a nagy horzsolások is 1-3 nap alatt meggyógyulnak. Ha az idegentest átszúrta a szem mélyebb rétegeit, azonnal szemészeti szakvizsgálatot kell kérni sürgős kezelés céljából.

| idegentest, szem, szemsérülés
2009-02-26 10:45:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop