Tompa szemsérülés

A tompán beható sérülések a szemet visszafelé nyomják az üregébe, esetleg károsítják a felszínen lévő részeket (a szemhéjat, a kötőhártyát, az ínhártyát és a lencsét) és a szem hátsó részén elhelyezkedő képleteket (ideghártyát és idegeket). Egy ilyen behatás eltörheti a szem körüli csontokat is.

szemsérülés, traumás hiféma | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Tünetek

A szemsérülést követő első 24 órában a szem körüli bőrbe szivárgó vér általában zúzódást (kontuziót) hoz létre, amit gyakran monoklinak (pápaszem-vérzés) neveznek. Ha a szem felszínén futó valamely ér elszakad, a felszín vörös lesz. Az ilyen vérzés általában kisfokú.

A szem belsejét ért károsodás gyakran súlyosabb, mint a felszín sérülése. A szem elülső üregébe történő vérzés (szemcsarnok-hemorrágia - traumás hiféma) veszélyes lehet és szemorvosi kezelést tesz szükségessé. Visszatérő vérzés és megnövekedett nyomás a szemen belül a szaruhártya vérrel való festenyzéséhez vezethet, ami jobban ronthatja a látást, mint a szürkehályog,H és az egész életre megnöveli a szemnyomás-fokozódás (glaukóma - zöldhályog) kockázatát.

Vér szivároghat a szem belsejébe, így az írisz (szivárványhártya - a szem színes része) megrepedhet, vagy a lencse elmozdulhat. Előfordulhat vérzés az ideghártyában, ami leválhat az alapjáról a szem hátulsó felszínén. Az ideghártya-leválás kezdetben rendezetlen lebegő alakok látszatát vagy fényfelvillanásokat hozhat létre, és foltossá teheti a látást, ami aztán nagymértkben romlik is.l Súlyos sérülések hatására a szemgolyó megrepedhet.

Kezelés

Jeges pakolással csökkenthető a duzzanat, és mérsékelhető a vérzéses "monokli" okozta fájdalom. A második naptól meleg borogatás segítheti a szervezetet abban, hogy az összegyűlt, felesleges vér felszívódjon. Ha a szem körüli bőr vagy a szemhéj bőre felhorzsolódott megvágták (lacerálódott), öltésekre lehet szükség. Ha lehetséges, a szemhéj peremének közelébe helyezett öltéseket szemsebész tegye be, hogy biztos legyen, nem alakul ki olyan alakváltozás, ami érinteni fogja a szemhéjak záródását. A könnycsatornákat érintő sérülést is szemsebésznek kell helyreállítania.

A szem szakadásos sérülésekor fájdalomcsillapítókat adhatnak, a pupillát tágító és a fertőzést megelőző gyógyszerekkel együtt. Gyakran alkalmaznak fém védőlemezt, hogy a szemet a további sérülésektől védjék. A súlyos sérülés még sebészi kezelést követően is okozhat látásromlást.

Ha valakinek a szemében sérülés okozta belső vérzés van, ágynyugalom indokolt. A megnövekedett szemnyomást csökkentő gyógyszerelésre, mint acetazolamidra, lehet szükség. Néha további gyógyszert, aminokapronsavat adnak a vérzés csökkentésére. Bármely aszpirint tartalmazó gyógyszert el kell kerülni, mert az aszpirin fokozhatja a belső vérzést a szemben. A vér alvadásának megelőzésére warfarin vagy heparin, illetőleg bármely ok miatt aszpirin kezelésben részesülő betegeknek ezt azonnal tudatniuk kell az orvosukkal. Ritkán a visszatérő vérzés szemész által végzett műtéti folyadékelvezetést (drainage) tesz szükségessé.

| szemsérülés, traumás hiféma
2009-03-03 13:43:47
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop