Látászavar gyermekkorban

Iskolakezdés előtt fontos, hogy a szülők ellenőrizzék, jól lát-e gyerek, és ajánlatos megvizsgálni az otthoni számítógép elhelyezkedését is.

látászavar, képernyő, gyermek | InforMed Hírek5   InforMed
A gyerekek fele napi négy óránál többet tölt a képernyő előtt, ám a szülőknek csupán 16 százalékát aggasztja, hogy a gyerek szemének árt a gép előtt eltöltött idő.

A számítógép használata egyre gyakrabban okoz látászavart; a gyerekeknél ugyanazok a tünetek jelentkeznek, mint a felnőtteknél: szemük viszket, ég, kifárad, homályosan látnak, fejük fáj.

Jó, ha a szülők tudják, hogy a felnőttek számára kialakított munkahely nem mindig alkalmas a gyerekeknek is. Olyan széket kell venni, amelynek magassága állítható. Ideális, ha a gyerek 45-80 cm-es távolságból nézi a képernyőt.

Ügyelni kell arra is, hogy a gyerek szemébe nem világítson semmi más, miközben a képernyőt nézi. Fontos, hogy minden, a képernyő előtt töltött 20 perc után legalább 20 másodperces szünetet tartson a gyerek.

A szakemberek szerint a kisgyerekeket évente legalább egyszer el kellene vinni szemészhez, és megbeszélni a számítógépes szokásakat is.

Felmérések szerint minden negyedik iskoláskorú gyereknek látászavara van, de az elsősösnek csupán 14 százalékát viszik el a szülei szemészhez.

| látászavar, képernyő, gyermek
2007-09-03 18:58:43
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop