Tények és tévhitek a látásról

Számtalan hiedelem terjedt el a látással kapcsolatban, attól kezdve, nézzünk-e TV-t vagy sem, egészen addig, hogy aki sok sárgarépát eszik, jobb lesz a látása. Lássuk a hiedelmeket és a tényeket.

szem, látás, látászavar | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Ha valaki túl közel ül a TV-készülékhez, azzal árt a szemének

Tény: bár a televízió feltalálása óta ezzel ijesztgetik a szülők a gyerekeiket, nincs rá bizonyíték, hogy ez igaz lenne. A gyerekek jobban tudnak közelre fókuszálni, mint a felnőttek, ezért megszokták, hogy egészen közel ülnek a készülékhez. Ugyanakkor azonban ez azt is jelezheti, hogy a gyerek rövidlátó.

Ha bandzsít valaki, „úgy marad a szeme”

Tény: Nem, ebből egy szó sem igaz.

A rossz látás örökölhető

Tény: Sajnos, ez néha igaz. Ha valakinek szemüvegre van szüksége, vagy például hályog van a szemén, a gyermeke örökölheti. Mindenképpen említsük meg a gyermek orvosának ezt a tényt.

A gyereknek sok répát kell ennie, hogy jobb legyen a látása

Tény: Az ugyan igaz, hogy a sárgarépa a látáshoz szükséges A-vitaminban gazdag, de sok más étel (spárga, barack, nektarin, tej) szintén tartalmaz A-vitamint. A kiegyensúlyozott étrendben elegendő A-vitamin van.

A számítógép használata árt a gyermek szemének

Tény: A számítógépen való munka nem árt a szemnek. Ha azonban valaki sokáig mered a képernyőre, elfelejt pislogni. Ettől a szeme kiszárad, és így érzékenyebb, fáradékonyabb lesz. Ha tehát a gyerek számítógépezik, gyakran tartson szünetet.

Két kék szemű felnőttnek nem lehet barna szemű gyereke

Tény: Két kék szeműnek is lehet barna szemű gyermeke, bár ez meglehetősen ritka. Ugyanígy fordítva is igaz, a barna szeműek gyermeke is lehet ritkán kék szemű.

Csak a fiúk lehetnek színvakok

Tény: Becslések szerint a fiúk 8 százaléka valamilyen mértékben színvak, a lányoknál ez az arány 1 százalék.

| látás, látászavar, szem
2010-01-19 12:05:31
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop