Óvjuk a szemünk világát

A kor előrehaladtával nagyobb a valószínűsége a szemmel kapcsolatos gondoknak, de fontos tudni, hogy mi magunk is sokat tehetünk szemünk védelméért.

szem, Szembetegségek, látás | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Egy Gallup-felmérés szerint a britek 90 százaléka inkább lenne mozgásképtelen vagy süket, mint vak. Ennek ellenére meglepően kevesen tudják, hogyan óvhatnák a szemük világát, és csak akkor tesznek valamit, amikor már többnyire késő.

Az életkor és a látás

A korral egyre nagyobb a valószínűsége a szemmel kapcsolatos betegségeknek, a 75 év felettiek 50 százalékánál megtalálható az alábbiak közül valamelyik:

• szürkehályog (katarakta) – a szemlencse elhomályosodása
• korfüggő sárgafolt-elfajulás (AMD) – a retina középső része sérül
• zöldhályog (glaukóma) – látásromlás vagy -vesztés, a látóideg károsodása

A fenti betegségeket csak orvos kezelheti, de mi magunk is sokat tehetünk a megelőzésért.

A napfény

A szemlencsét folyamatosan bombázza a káros szabad gyököket tartalmazó fény, és ezzel idővel óhatatlanul roncsolja, ám ez a folyamat lassítható, sőt megelőzhető. Francia vizsgálatok szerint azoknál, akik sok napfénynek vannak kitéve, a négyszeresére nő a szürkehályog kifejlődésének valószínűsége. Fontos, hogy jó minőségű napszemüveget viseljünk.

A számítógép

A szemizmokat károsíthatja, ha sok időt töltünk a monitor előtt.
A szem kifáradásának a tünetei a következők:

• a fókuszálás nehézségei (homályos látás)
• kettős látás (diplopia)
• fejfájás
• égő érzés
• szemszárazság

Ha számítógépnél dolgozunk, 20-30 percenként tartsunk szünetet, nézzünk a távolba, hogy szemizmainkat tornáztassuk.

Próbáljuk ki az alábbi gyakorlatot is:

• csukjuk be a szemünket, és takarjuk el a kezünkkel
• lélegezzünk mélyeket
• nyissuk ki a szemünket, hogy megszokja a sötétet
• vegyük el a kezünket a szemünk elől, hogy megszokja a fényt és átfókuszáljon.

Ellenőrizzük a számítógép körüli fényviszonyokat:

• a nem elégséges fény megerőlteti a szemünket fókuszáláskor, a szem automatikusan végzi ezt, de az izmok elfáradnak
• az íróasztal ne legyen szemben ablakkal vagy fényforrással
• rendszeresen tisztítsuk meg a képernyőt a portól

Füstös környezet

A füst irritálhatja a szem finom hártyáit; ha nem tudjuk elkerülni a füstöt, öblítsük gyakran a szemünket és tartsuk nedvesen szemcseppel.

Kontaktlencse

A kontaktlencsét viselők különösen ki vannak téve a fertőzéseknek, például a kötőhártyagyulladásnak. Ha a lencse nincs jól megtisztítva, baktériumok kerülhetnek a szembe, ahol ettől a szaruhártyát irritáló fehérje-lerakódások keletkeznek.

Próbáljuk meg ne egész nap viselni a kontaktlencsét, egy óra hosszára vegyük ki, hogy oxigén juthasson a szemünkhöz.
Hasznos, ha kis szünetet tartunk úgy is, hogy néhány napig lencse helyett szemüveget viselünk.

A dohány és az alkohol

Az egészségtelen életmódot a többi szervünkhöz hasonlóan a szemünk is megsínyli. Minden károsítja a szemet, ami lassítja a vérkeringést, ilyen például a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. Az elégtelen keringés eredményeképpen a mérgező anyagok nem ürülnek ki teljesen a szemből. Életmódváltással, több mozgással azonban segíthetünk a szemünknek is.

Az étrend

Annak, amit megeszünk-megiszunk, szintén fontos szerepe van szemünk egészségének megőrzésében. A szakemberek elsősorban az A-vitamin, valamint a króm és a cink jó hatását elemik ki, ezek mind a friss leveles zöldségekben, például a kelben és a spenótban találhatók meg.

A lutein alapvető fontosságú, mert az ideghártya (retina) fotoreceptorait védi. Sok luteint tartalmaznak a színes, különösen a zöld és a sárga zöldségek és gyümölcsök. Az avokádó talán a legnagyszerűbb szemvédő, van benne A- és E-vitamin, valamint ezek oldódásához szükséges olajak.

Segítheti a látás élességét az is, ha korlátozzuk a finomított cukor fogyasztását.

Idegentestek

Ha valami belekerült a szemünkbe, langyos vízzel öblítsük ki. Ne használjunk se vattapamacsot, se más tárgyat, mert további károkat okozhatunk a szemünknek. Keressük fel inkább az orvost.

Évente járjunk ellenőrzésre

A szemész sokkal több mindent észrevesz, nem csupán a látás romlását; ha rendszeresen ellenőriztetjük a szemünket, megállapítható az esetleges szürkehályog, diabétesz vagy koleszterin-lerakódás.

A leggyakoribb szembetegségek

Kötőhártyagyulladás – a szemfehérjét és a szemhéj belső részét borító hártya vörös és fájdalmas lesz. Igen fertőző betegség, antibiotikumot tartalmazó szemcseppel és tisztító oldattal kezeljük.

Lebegő pontok – bizonyos lerakódások a szemben a látást zavaró lebegő pontokat okozhatnak. Ennek hátterében általában a szem öregedésének normális folyamata áll.

Árpa – a szempilla gyökerének elfertőződése, ami kemény és fájdalmas pontként jelentkezik a szemhéjon. Általában a Staphylococcus bacilus okozza. A fájdalmat aszpirinnel vagy paracetamollal csillapítjuk, a meleg borogatás pedig a gennyt távolítja el.

Szemszárazság – a könnytermelés zavara, a szem ilyenkor viszket, száraz ég, és szúr. Műkönnyel enyhíthetők a panaszok.

| szem, szembetegségek, látás
2019-05-28 14:46:50

Web Design & Development Prowebshop