Legutóbbi cikkek

Megérkezett a napsütés! De melyik napszemüveg véd meg tőle?

Végre tartósan szép az idő és a napos órák száma is egyre több. Az erős napsütés és a magas UV sugárzás azonban veszélyezteti szemünk egészségét. Ugyanúgy, ahogy bőrünket naptejjel védjük, gondoskodnunk kell szemeink, látásunk épségének megóvásáról is.


Szemeink egészsége és védelme a munkahelyen - lehetséges lenne a kettő együtt?

Szemeid segítenek eligazodni a mindennapi életben, ezért ennek az érzékszervnek a védelme az egyik legfontosabb. Gyakran a szemed az első, amely a tested olyan problémáit jelzi, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás.


Óvja szeme fényét!

Egész nap mesterséges fényben, számítógép előtt dolgozunk. Szemünk képtovábbító feladatát igencsak megnehezíti a villózó számítógép-képernyő, a nagyvárosi utcák füstje és pora. A stressz, a túlhajtott munka együttvéve előbb-utóbb gondot okoz a szemnek.


Óvjuk a szemünket szoláriumban is

A hosszú tél után vágyunk leginkább a napsütésre és melegre. Brit szakemberek ismét felhívják a figyelmet arra, hogy a szoláriumot használóknak éppen úgy kell védeniük a szemüket, mint a szabadban napozóknak.


Szemünk védelmében

Mostanában sok szó esik, és helyesen, a bőrnek a nap UVB és UVA sugaraitól való védelméről, de kevesebb arról, hogy a káros sugarak a szemünknek is árthatnak.


A szemünket is óvni kell a káros napsugárzástól

A legtöbben használunk valamilyen fényvédő készítményt bőrünk UV-sugarak elleni védelmére, de a szemünkről gyakran megfeledkezünk. Szakemberek szerint az UV-sugarak a szemet is károsíthatják, elsősorban a retinát, ami fokozza az időskori vakság fő rizikófaktorának, az ún. sárgafolt-elfajulásnak a kockázatát. Az UV-sugárzás a szemlencsét is tönkreteheti, szürkehályogot okozhat, sőt a szem rákos megbetegedését is.


Szemsérülések sport közben

Itt a tavasz, és egyre többen mennek ki a szabadba sportolni, mozogni. Az Amerikai Optometriai Társaság Társaság adatai szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 600 ezren szenvednek sérülést, és 13 500 eset vaksággal végződik.


Óvjuk szemünket a napfénytől

A szemet ért sugarak is károsodáshoz vezethetnek, ugyanúgy, mint ahogy a gyermekeket ért napsugárzás felnőttkorban bőrrákot okozhat.


A szemcseppek és kenőcsök használatáról

A szemészetben a gyógyszereket elsősorban szemcsepp, vagy szemkenőcs formájában rendeljük. Amikor a receptet átadjuk, gyakran elhangzik a betegektől a kérdés: "és tessék mondani, hogy kell ezt használni?!"


Szemvédelem nyáron

A nyár sajnos nemcsak a napozás, a strandolás, a szabadság szezonja, hanem a szemgyulladásoké is, például kötőhártya-gyulladás. A folyók, tavak, uszodák vizében "összeszedett" fertőzéstől duzzadt, vörös, váladékos, vagy a levegőben lévő pollenektől viszkető, könnyező, allergiás szemünk megkeserítheti pihenésünket, nyaralásunkat - "munkát adva" a szabadságolások miatt amúgy is zsúfolt szemészeti rendeléseknek. A nagy melegben "szárazabb" a szemünk, kevesebb vagy sűrűbb lehet a könnyünk - ezen a terjedőben lévő, egyébiránt közérzetünket kellemesítő légkondicionálók (autóban, munkahelyen, üzletekben, lakásokban) sajnos csak rontanak.


1 |

Web Design & Development Prowebshop