A szemünket is óvni kell a káros napsugárzástól

A legtöbben használunk valamilyen fényvédő készítményt bőrünk UV-sugarak elleni védelmére, de a szemünkről gyakran megfeledkezünk. Szakemberek szerint az UV-sugarak a szemet is károsíthatják, elsősorban a retinát, ami fokozza az időskori vakság fő rizikófaktorának, az ún. sárgafolt-elfajulásnak a kockázatát. Az UV-sugárzás a szemlencsét is tönkreteheti, szürkehályogot okozhat, sőt a szem rákos megbetegedését is.

UV-sugárzás, szem, szemvédelem | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Hasonlóan a bőrnél tapasztalthoz, a szemet ért károsodás is halmozódik, azaz az élet során a szemünket ért sugárzásmennyiség összeadódik. Hogy mindezt elkerüljük, elsősorban megfelelő minőségű napszemüvegre van szükségünk, amit nem elég beszerezni, viselni is kell. Az a megfelelő napszemüveg, amely védi a szemet az UV-sugarak ellen; legyen ráírva, hogy a sugárzás 99-100 százalékát kiszűri. Ez néha úgy is kifejezik a gyártók, hogy „400 nanométeres UV-elnyelés”.

A szemüveg lencséjének színe és árnyalata valójában semmit sem mond UV-szűrő képességéről. Az orvosok a szürkés árnyalatot ajánlják, mert ez nem vagy csak kissé változtatja meg a tárgyak eredeti színét. Hasznos az a manapság divatos szemüvegtípus, amely oldalt is véd.

A kék szeműek és a fehér bőrűek fokozott veszélynek vannak kitéve. Akinél lézeres szemműtétet végeztek, feltétlenül viseljen napszemüveget, ajánlják a szemészek, mert előfordulhat, hogy újra szemüveget kell majd hordania.

Fontos, hogy a szülők a kisgyerekek szemét is védjék, az ő szemük még a felnőttekénél is érzékenyebb.

CBS News
| UV-sugárzás, szem, szemvédelem
2009-06-19 09:36:35
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop